Više od 73.000 ljudi ubijeno je prošle godine u Siriji. To je najveći broj žrtava od početka sukoba u ožujku 2011., priopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava u svom godišnjem izvješću. Prema izvješću te nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu, koja kritizira Assadov režim, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. u sukobima je poginulo 73.455 ljudi. Od tog broja njih 34.012 su civili, među kojima je 3.673 djece.
Prije toga, Opservatorije je predstavio svoje statističke podatke o ukupnom broju žrtava sukoba u Siriji. U protekle gotovo tri godine, navode, umrlo je 130.433 ljudi. U 66.203 slučaja radilo se o civilnim žrtvama, od kojih je 7.014 djece, izvijestio je „Katpress”.

O Siriji će se 13. siječnja raspravljati u Vatikanu, na skupu naslovljenom “Sirija – može li se biti ravnodušan?” Susret organizira Papinska akademija za znanosti, a na njemu će između ostalih sudjelovati Tony Blair, bivši engleski premijer, te dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohammmed Al Baradei.

Osvrnuvši se na skoru raspravu o Siriji u razgovoru za Radio Vatikan biskup Marcelo Sanchez Sorondo, kancelar Akademije, rekao je da je susret u skladu s Papinim zauzimanjem: njegovim pismom predsjedniku Putinu, koji je predsjedao sastanku na vrhu skupine G20, tražeći da se preispita najavljeni zračni napad na Siriju. Papino je pismo postiglo pozitivan učinak. Uskoro će se održavati susret Ženeva 2, a susret u Vatikanu organiziramo kako bismo proučili moguća rješenja i Papi ponudili nešto konkretno – rekao je biskup Sorondo.

Na upit o kojim će prijedlozima raspravljati, rekao je da je na prvom mjestu prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći, stvaranje humanitarnih koridora, te okončanje progona kršćana i takozvanog „međureligijskog mučeništva”. Bilo bi najbolje kad bi se uspostavila tranzicijska vlast da pripremi izbore. Sirija ima Ustav, ali bi ga trebalo poštivati. Istodobno želimo spriječiti trgovinu ljudima, prostituciju i “globalizaciju ravnodušnosti” – istaknuo je kancelar Papinske akademije

Na primjedbu da je svijet mirno promatrao sirijsku tragediju, rekao je da su svjetske vođe štitili svoje interese, a nitko nije štito opće dobro, odnosno da se izbjegne 130 tisuća mrtvih i 300 tisuća siročadi, te drame obitelji, iseljavanje naroda, poglavito kršćana. Mnogo je ljudi, a među njima i biskupa, nestalo. Stanje je vrlo dramatično, što još više očituje ono što Papa naziva „globalizacijom ravnodušnosti”. Neshvatljivo je da nitko ne može okončati rat u Siriji. Stoga se mora krenuti od drame kako bi se što prije stiglo do mogućega rješenja – zaključio je biskup Sorondo.

IKA