Dvanaest homoseksualnih meksičkih udruga podiglo je zajedničku tužbu protiv umirovljenog nadbiskupa Guadalajare, kardinala Juana Sandovala Iñigueza, zbog njegova nastupa na katoličkoj televiziji Mariavision tijekom kojega je nedavno ozakonjenje istospolnih brakova od strane meksičkog Vrhovnog suda nazvao iskrivljavanjem istinske naravi braka.

– Brak, u skladu s naravi, čine muškarac i žena, a to je u suglasju i s kršćanskom Objavom. Sve suprotno ovoj božanskoj ustanovi usmjereno je protiv nje same i predstavlja odstupanje koje katolik ne može prihvatiti – kazao je kardinal, dodavši kako redefiniranje braka osobno smatra dijelom šire kampanje kojom se želi uspostaviti novi svjetski poredak.

Kardinalove izjave odmah su proglašene diskriminatornima i homofobnima, a ubrzo je podignuta i tužba.

Prema pisanju meksičkog lista Milenio, zajedničku tužbu protiv kardinala Sandovala najavile su i gej udruga „Zajedništvo u različitosti za održivost“ (Cohesion de Diversidades para la Sustentabilidad) te federalna Vlada, a posebna tužba bit će podignuta protiv bogoslovije u Guadalajari zbog govora koji „potiče na mržnju i diskriminaciju, potiče heteroseksualne roditelje na odbacivanje njihove homoseksualne djece, stvarajući kod njih pritisak i sklonost samoubojstvu“.

Podsjetimo, meksički Vrhovni sud nedavno je ozakonio istospolne brakove, proglasivši neustavnima njihovu zabranu u meksičkim saveznim državama. U presudi se navodi kako „prokreacija“ nije bitna svrha braka, zbog čega njegovo ograničenje na heteroseksualne parove predstavlja diskriminaciju.

Meksička biskupska konferencija izrazila je razočaranje i neslaganje s odlukom, podsjetivši kako obitelj utemeljena na braku muškarca i žene upravo plodnošću jamči opstanak društva.

„Dok smatramo kako nitko ne smije trpjeti diskriminaciju, kako i stoji u prvom članku našega Ustava, istovremeno držimo da to ne znači kako bit braka treba biti promijenjena“, izjavili su meksički biskupi.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net