Ne govoreći o detaljima, general je iznio rezultate unutarnje istrage nad Uredom generalnog ekonoma, pokrenute u rujnu ove godine, a čiji je cilj bio „prikupiti vjerodostojne podatke, identificirati moguće probleme te istražiti sve dostupne dokumente kako bi se donijele ispravne odluke koje bi osigurale financijsku stabilnost Reda u skladu s franjevačkim vrijednostima i načinom života“.

Istraga je pokazala kako se „Red nalazi u teškim, podvlačim ‘teškim’, financijskim poteškoćama i značajnim dugovanjima“, napisao je generalni ministar, te pojasnio kako razlog teškog financijskog stanja leži „u slabom ili narušenom sustavu nadzora upravljanja riznicom Reda… zbog nedostatka odgovornog i transparentnog upravljanja“. Uz to, istraga je pokazala i kako su određene upitne odluke bile donesene „bez pristanka i potpune obaviještenosti prethodnog i aktualnog Generalnog definitorija“. Podsjetimo, na čelu Reda u to se vrijeme nalazio aktualni tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života fra José Rodríguez Carballo.

Prema pisanju talijanske Panorame, riječ je o iznosima (gubitcima) od nekoliko desetaka milijuna dolara uplaćenih na račune offshore tvrtki, a zbog ilegalnih transakcija švicarsko je tužiteljstvo blokiralo račune Reda.

Rezultati istrage vjerojatan su razlog ostavke dotadašnjeg generalnog ekonoma fra Giancarla Latija na službu ekonoma i pravnog predstavnika Reda.

Potrebno je naglasiti kako su u upitne aktivnosti bili uključeni i civili koji su, prema riječima fra Michaela, „igrali glavnu ulogu“, zbog čega je zatražena i suradnja civilnih vlasti. O svemu je, naravno, obaviješten i papa Franjo, a zatražena je i pomoć „visokocijenjenih odvjetnika“.

General Perry u pismu je pozvao sve provincijale i kustode na molitvu, ali i financijsku solidarnost s Generalnom kurijom kako bi se „otplatila značajna dugovanja“.

„Ohrabreni smo primjerom pape Franje i njegovim pozivom na istinitost i transparentnost u financijskim poslovima, kako u Crkvi tako i u civilnim društvima“, napisao je generalni ministar te dodao kako se od franjevaca očekuje svjedočenje vrijednosti na koje se zavjetuju kao braća Evanđelja i evanđeoskog života.

General je svjestan kako će „mnogi biti razočarani situacijom, te kako će s pravom uslijediti i mnoga pitanja“, na koja će, nada se, vrlo brzo moći odgovoriti i to najprije Generalnom kapitulu sazvanom za 2015. godinu.

Miodrag Vojvodić l Bitno.net