Francuski sud je u četvrtak potvrdio presudu za prijevaru i kaznu Scijentološkoj crkvi u Francuskoj od 600.000 eura zato što je obmanula svoje članove kako bi potrošili desetke tisuća eura na testove osobnosti, vitaminske lijekove i seanse u sauni.

Scijentolozi

Odbacivši žalbu scijentološke organizacije na presudu iz 2009. godine sud je kaznio francuski ogranak organizacije sa sjedištem u SAD-u sa 600.000 eura zbog ‘organizirane prijevare’ i izrekao uvjetne kazne do dvije godine zatvora četvorici scijentoloških čelnika.

Petero tužitelja optužilo je organizaciju da ih je uvjerila da potroše desetke tisuća eura na testove osobnosti, vitaminske lijekove, seanse u sauni i ‘pakete za čišćenje’. Presuda da takve aktivnosti predstavljaju prijevaru simboličan je udarac crkvi koja je u SAD-u i nekim drugim zemljama priznata kao religija, ali ne i u Francuskoj gdje je u parlamentarnom izvješću 1995. klasificirana kao ‘opasan kult’.

To je jako dobra vijest za one koji se bore protiv kultova i ozbiljan poraz za Scijentološku crkvu – rekao je Olivier Morice, odvjetnik tužitelja. Presuda od četvrtka, međutim, neće dovesti do zabrane djelovanja Scijentološke crkve u Francuskoj, kako su tužitelji prvotno željeli.

HRsvijet.net