Barbarin

Crkva je dužna reći svoje mišljenje u važnim društvenim raspravama bez obzira na usmjerenje javnoga mnijenja – istaknuo je lionski nadbiskup i primas Crkve u Francuskoj kardinal Philippe Barbarin, osvrćući se na polemike potaknute posebnom molitvom Gospi za Francusku, koja je na Veliku Gospu pročitana u svim župama u toj zemlji. Biskupi su posebno pozvali sve vjernike na molitvu za građane pogođene gospodarskom krizom, za upravitelje, obitelji i mlade.

Neki su mediji, međutim, u tom pothvatu vidjeli nepotrebno političko miješanje Crkve, posebno u odnosu na nedavno otvaranje socijalističke vlasti za legalizaciju homoseksualnih brakova i usvajanje djece. Te optužbe kardinal Barbarin odbacuje ističući pravo i dužnost Crkve da izrazi svoje mišljenje, posebno kada se Država pokaže prodornom. Parlament se ima baviti time da pronađe posao, sigurnost, zdravlje i mir, ali on nije Svemogući! Svatko mora imati osjećaj za granice vlastite odgovornosti – rekao je kardinal za lionski dnevnik „Le Progrès“, a prenosi agencija Apic.

Ako je poslanje Crkve prije svega molitva – napomenuo je kardinal – njezina je dužnost i izjasniti se, bez obzira na usmjerenje javnoga mnijenja. Francuski primas ne niječe da i molitva ima svoju „političku“ dimenziju, u mjeri u kojoj ona ne odvlači pozornost od društvenih pitanja i ljudskoga trpljenja. A to je, u zemlji koja želi biti demokratska, a ne podvrgnuta samo jednom mišljenju, potpuno legitimno. Može se moliti za bračne parove, za djecu i mlade kako bi potpuno uživali u ljubavi oca i majke, a da se pritom ne bude okrivljeni za homofobiju – istaknuo je kardinal Barbarin. (rv/bitno.net)