Gay

Izbori u svibnju ove godine i pobjeda francuske Socijalističke partije značili su za Francusku neizbježno uvođenje liberalnih legislativnih odredaba. Jedna od njih je i najavljeno uvođenje homoseksualnih brakova i dozvola za posvajanje djece, kao i niz drugih antiobiteljskih mjera. Ali na sveopće iznenađenje, predsjednik Hollande morao je zauzeti obrambeni stav pred jakim valom nezadovoljstva predvođenim kardinalom Andreom Vingt-Troisom, koji trenutno obnaša funkciju pariškog nadbiskupa. Kardinal se zajedno s islamskim, židovskim i protestantskim vođama glasno usprotivio predloženim mjerama. Vjerske vođe ujedinili su svoje snage s konzervativcima i pro-life aktivistima na javnom prosvjedu koji se održao 23. listopada, a veći prosvjedi planiraju se održati 17. i 18. ovoga mjeseca.

Odlučan javni istup rezultirao je dramatičnom promjenom javnog mišljenja u vrlo kratkom roku. U samo mjesec dana podrška usvajanju djece istospolnim parovima pala je za 10%, rezultirajući tako većinom od 52% protiv, izvještava magazin Le Figaro. Kardinal Vingt-Trois pozvao je sav narod da jasno obznani političkim predstavnicima svoje protivljenje onome što su vladajući nazvali “brak za sve”.

“Vizija ljudske osobe koja ne poznaje spolne razlike značila bi obmanu koja bi ozbiljno uzdrmala jedan od temelja našeg društva, obitelj, i uspostavila oblik diskriminacije prema djeci”, rekao je kardinal Trois. Javno prozivajući “razmetljiv pritisak određenih lobija” dodao je: “Ovo neće biti ‘brak za sve’, to će biti brak koji je nekolicina nametnula svima!”

Kardinalovoj opoziciji odazvao se i Claude Baty, vođa Francuske protestantske federacije, koji je istaknuo da je kod samoga stvaranja postojala više nego očita volja za različitim spolovima. Glavni rabin Francuske Giles Bernehim upozorio je kako je krajnji cilj homoseksualnih aktivista konačno ukidanje svih spolnih različitosti.

Nezadovoljstvo predloženom legalizacijom homoseksualnih brakova pokazao je među ostalim i gradonačelnik 8. okruga u Parizu koji je upitao: “Kako ćemo sutra imati snage suprotstaviti se poligamiji, načelu koje je tabu tema jedino u zapadnoj civilizaciji? Zašto bi uopće ograničavali minimalnu dob supružnika? Čemu onda braniti sklapanje brakova među bliskim srodnicima, pedofiliju, incest, koji se još uvijek smatraju uobičajenima u drugim dijelovima svijeta?”

Biskup Fréjus-Toulona Dominique Rey također je izjavio kako je do sada na različite načine prikupljeno 100 000 potpisa protiv istospolnih brakova, te je najavio svoj dolazak na prosvjed koji organizira Life Alliance .

J.J. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com