Prva ovakva prostorija bit će otvorena u Parizu iduće godine i to u sklopu bolnice Lariboisière. Prema usvojenom članku zakona o zaštiti zdravlja, prostorije za drogiranje dobit će i Bordeaux i Strssbourg, a za čitav projekt predviđen je iznos od oko milijun eura godišnje. Mnogi smatraju kako će troškovi biti daleko veći.

Ovaj potez francuskih socijalista izazvao je oštre kritike oporbe budući da umjesto njezina liječenja i prevencije, ovisnost vidi kao nešto više ili manje prihvatljivo. Prema riječima zastupnika Saveza za narodni pokret (UMP) Yannicka Moreaua riječ je o „pogrešnom odgovoru na realan problem“.

– Kako bi oprala svoju savjest, Vlada je ponudila pogrešan odgovor na realan problem. Umjesto prepoznavanja korijena problema i usvajanja ambiciozne politike kojom bi se ovisnike pridobilo na liječenje, odnosno prestanak drogiranja, zadovoljava se skrivanjem tih osoba u „rupe“ i to uz veliko bacanje javnog novca – kaže Moreau, dodajući kako je liječenje ovisnosti moguće, ali ne osnivanjem „soba smrti“, kako ih mnogi nazivaju.

Mnogi Francuzi također su izrazili zabrinutost odlukom da se ove prostorije smjeste uz bolnice, strahujući da će ih se time pretvoriti u prostore za trgovinu drogom.

M.V.|Bitno.net