Nevjerojatna odluka francuskih institucija – točnije Vrhovnog upravnog suda te zemlje (Conseil d’État).

Zabranili su emitiranje na televiziji videa “Moja draga mama” (Dear future mom) koji je prije dvije godine snimljen povodom 21. ožujka, Svjetskog dana sindroma Down.

U tom videu djeca s Downom odgovaraju na pismo jedne trudnice koja je upravo otkrila da dijete koje nosi ima sindrom Down i uplašena je zbog toga. Djeca iz raznih zemalja objašnjavaju budućoj mami kako njezino dijete čeka ispunjen i radostan život, naravno ne bez poteškoća i problema, baš onakav kakav i oni proživljavaju. Dakle, jaka poruka majkama koje osjećaju strah.

Taj video, međutim, francuske vlasti ocijenile su kao nešto što “ne prenosi poruku od općeg interesa”, a njegova svrha, tvrdi francusko pravosuđe, mogla bi “izazvati podjele”. Video bi, nastavlja se u obrazloženju odluke o zabrani njegova emitiranja u javnim medijima, mogao “uznemiriti savjest mladih žena koje su donijele neke zakonite odluke o svojim privatnim životima”. Riječ je o abortiranju djece s Downom, naravno.

Kako je to briljantno opservirao Enrico Negrotti, novinar katoličkog medija Avvenire, u zemlji koja tolerira vulgarni humor satiričkih časopisa i brani ga pod egidom “slobode govora”, istodobno se zabranjuje svaki govor koji ukazuje na važnost zaštite života i suprotstavlja se abortivnom mentalitetu. Takav mora biti cenzuriran.

Francuzi će ipak moći i dalje gledati video na drugim medijskim kanalima, poput YouTubea – ali na televiziji ne.

Pogledajte taj video koji je za Francusku previše “kontroverzan”.

Bitno.net