Pilule

Unatoč smanjivanju proračuna javnoga zdravstvenog osiguranja, Narodna skupština izglasala je puno financiranje svih troškova vezanih za pobačaj i kontracepciju. Naravno da će ova odluka značiti dodatan teret na leđima poreznih obveznika. Od 2013. javno će se pokriće troškova pobačaja podignuti s dosadašnjih 70 posto za kemijski ili 80 posto za kirurški pobačaj na 100 posto.

Na istoj je sjednici donesena odluka o besplatnoj kontracepciji za adolescentice u dobi od 15 do 18. Troškovi se odnose na većinu hormonskih pilula, implantante i spirale. Očekuje se da će Senat odobriti obje odluke.

Nove će mjere prisiliti porezne obveznike da snose puni trošak eliminiranja nerođene djece za bilo koji legalni zahtjev. U Francuskoj je pobačaj u potpunosti legalan do 12. tjedna trudnoće, a broj se pobačaja ne smanjuje od prve legalizacije iz 1975. Službene statistike procjenjuju da se godišnje izvrši oko 225.000 namjernih prekida trudnoće, unatoč gotovo “savršenoj” stopi kontracepcije. Trenutne cijene pobačaja kreću se od 250 eura za kemijski i 300-450 eura za kirurški.

Ako Vlada poveća službene stope za pobačaj, to će porezne obveznike koštati dodatnih 31 milijun eura godišnje.

J.J. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com