Fra Dhiya Azziz, katolički svećenik i franjevački redovnik, nova je žrtva otmice u ratom poharanoj Siriji.

Kako javlja franjevačka Kustodija Svete Zemlje, fra Azziz nestao je 23. prosinca zajedno sa još nekoliko suputnika, putujući taksijem iz najveće sirijske luke Lattakie u mjesto Yacoubieh, gdje je služio kao župnik.

Franjevački svećenik upravo se vraćao iz posjeta svojoj obitelji u izbjegličkom kampu u Turskoj gdje žive otkad je ISIL napao njihov rodni grad Karakosh u Iraku.

Iako je prošlo već desetak dana, iz Kustodije javljaju kako policija nema nikakve informacije o fra Azzizu niti ostalim putnicima.

“Vjerujemo da ga je netko oteo, ali ne znamo tko je to učinio niti je li on uopće živ. Da znamo tko ga je oteo, barem bi imali neku potvrdu, ali trenutačno ne znamo čak ni to. Pokušali smo kontaktirati neke ljude, ali nema se puno toga za reći” izjavio je za AsiaNews fra Perbattista Pizzaballa, franjevački kustos Svete Zemlje.

Fra Azziza već su jednom oteli u srpnju 2015., kada ga je jedna od brojnih džihadističkih grupa zarobila nadajući se otkupnini. Međutim nakon nekoliko dana svećenik je pušten na slobodu.

Poznato je kako je fra Azziz otet na području koje se nalazi na granici između teritorija kojima upravljaju vladine i pobunjeničke snage.

“Ovo je prvi put da se nalazimo u ovakvo situaciji” rekao je fra Pizzaballa, napomenuvši pritom kako su kod prijašnjih otmica franjevačkih svećenika, otmičari uvijek uspostavili kontakt.

Od početka rata u Siriji oteto je već nekoliko svećenika, među kojima i o. Jacques Mourad, zatim dva biskupa, metropolit Boulos al-Yaziji te metropolit Mar Gregorios Youhanna Ibrahim te 13 redovnica, koji su na kraju puštene na slobodu.

Kustodija Svete Zemlje poziva na molitvu za oca Azziza kojemu se izgubio svaki trag. Uredništvo Bitno.neta pridružuje se u molitvama.

Tino Krvavica | Bitno.net