Sprovodnim obredima, uz obitelj i rodbinu biskupa Valentina Pozaića, prisustvovali su zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić, pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, hrvatski (nad)biskupi, provincijali i provincijalke redovničkih zajednica, članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, predvođeni provincijalom o. Daliborom Renićem, SJ, brojni svećenici, redovnici i redovnice, članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva čiji je biskup Pozaić bio dugogodišnji duhovnik, te brojni vjernici, javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku obreda zahvalu za izraze sućuti uputio je pomoćni biskup mons. Mijo Gorski te je pročitao sućut državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina: “Spominjući se preminuloga prelata i njegova savjesnoga služenja Crkvi, kojim je tijekom svoga života vršio osjetljive crkvene dužnosti, Vrhovni svećenik moli Gospodina da mu udijeli vječnu nagradu, obećanu vjernim služiteljima evanđelja, te svima koji tuguju zbog njegova odlaska od srca udjeljuje apostolski blagoslov ispunjen utjehom.”

U ime Hrvatskog katoličkog liječničkog društva od preminulog biskupa Pozaića oprostio se predsjednik Društva izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak: “Ostavili te nam veliku ostavštinu: bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, ali i težnju iskrenoj i suosjećajnoj skrbi za naše bolesnike, sestrinskoj i bratskoj ljubavi jednih prema drugima, te vjeru u napredak HKLD-a”, kazao je izv. prof. dr. sc. Čivljak i dodao: “Dragi biskupe, članovi HKLD-a s velikim poštovanjem i ljubavlju pamtit će Vas jer ste cijeloga sebe ugradili u naše Društvo. Bez Vas ne bi bilo niti HKLD-a, a mi HKLD-ovci bili bi siromašniji za sve ono što smo od Vas dobili, a davali ste nam puno.”

Nadbiskup Kutleša istaknuo je kako “u ovo uskrsno vrijeme neoslabljenim zanosom naviještamo da je Krist uskrsnuo, da je smrt zauvijek poražena. Svijet danas i uvijek očekuje riječi ohrabrenja i nade. U ljudskom srcu je upisana čežnja da čuje radosnu vijest o uskrsnuću jer naše srce nije stvoreno za smrt i rastanke. Bog želi da ta vijest odjekne posvuda među mladima i starima, bogatima i siromašnima, učenima i nepismenima, dobrima i zlima. Isus je Bog i Uskrsli Gospodin, Gospodar i Ljubitelj života. Takvu je vjeru biskup Valentin ispovijedao cijeli život, pa vjerujemo da je već i primio baštinu svoje osobne vjere – život vječni.”

Podsjetio je i na riječi biskupa Pozaića o prekrasnom daru vjere: “Vjera je kao žarko svjetlo za nas i naše suputnike i supatnike na zemaljskom hodočašću prema nebeskoj domovini jer kada nema svjetla sve postaje mutno i nejasno. Ne može se razlikovati dobro od zla ni put koji vodi do cilja od puta na kojem se bez pravog smjera i neprestano vrtimo u krugu.”

“Zahvaljujemo Gospodinu na njegovom primjeru svećeništva, redovništva i biskupstva jer je bio sposoban svjedočiti u slobodi, sijati Božju riječ s pouzdanjem i povjerenjem, znajući da plodovi u Kristu nikada neće biti izgubljeni prepuštajući sve Božjoj providnosti”, naglasio je nadbiskup Kutleša.

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, SJ, na kraju sprovodnih obreda u svome oproštajnom govoru od biskupa Pozaića istaknuo je kako je “svoj najveći doprinos hrvatskom društvu pater Pozaić dao kao promicatelj bioetike. On je doslovno donio bioetiku kao disciplinu u Hrvatsku. Osnovao je Centar za bioetiku 1986. godine, objavio mnogo članaka knjiga iz tog područja, organizirao više simpozija, nastupao medijima, sudjelovao u državnim, crkvenim akademskim povjerenstvima, i sve to također na međunarodnoj razini. Osobito mu je bilo stalo da u promicanje i obranu vrednote ljudskog života i dostojanstva uključi liječnike i znanstvenike, što je činio kao jedan od osnivača dugogodišnji duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Ni tada, ni kasnije, nije izgubio pastoralni osjećaj, nego je rado odlazio k Misionarkama ljubavi, u Caritas ili k bolesnicima od AIDS-a u zaraznoj klinici.”

Naglasio je kako je biskup Pozaić za svoje geslo izabrao “svetopisamske riječi „Život biraj“. Bio je uvjeren da čovjek može birati i da ga treba odgajati da bira poučeno i savjesno. Znao je citirati: „Kukavičluk pita: Je li sigurno? Taština pita: Je li popularno?… A savjest pita: Je li ispravno?” (M. L. King) Dok je katoličkim liječnicima i farmaceutima pomagao u obrani slobode savjesti, imao je pred očima svog velikog uzora blaženog Alojzija Stepinca.”

O. Renić zaključio je riječima: “Oče biskupe, patre Valentine, Hrvatska pokrajina Družbe Isusove je ponosna na vaših 60 godina redovništva. Zahvalni smo za ugled koji je Družba i po vama stjecala. Na nama je odgovorna zadaća da ga opravdamo. Neka vam Krist Gospodin, kojeg ste nesebično slijedili, bude vječna nagrada, po zagovoru Djevice Marije, Majke Božje Bistričke, kojoj ste do kraja bili dječački pobožni i odani.”

Nakon završetka sprovodnih obreda sprovodnu misu za preminulog biskupa Pozaića predvodio je zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.