Proslava Dana hrvatskih mučenika 14. rujna na Udbini započela je Križnim putom u 8.45 s Krbavskog polja gdje se 1493. dogodio pokolj. Euharistijsko slavlje s početkom u 10.30 sati predvodio je mons. Petra Palića, hvarski biskup i tajnik HBK. Suslavili su gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, dubrovački biskup Mate Uzinić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, šibenski biskup Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru Ante Ivas i gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović.

Na početku slavlja svima je srdačnu dobrodošlicu zaželio domaći gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić:

„Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici, sve vas srdačno pozdravljam: dobro došli u ovo svetište Crkvu hrvatskih mučenika. Ovogodišnja proslava Hrvatskih mučenika poklapa se sa svetkovinom Uzvišenja svetog Križa.

Križ je simbol mučeništva, ali i spasenja. Križ se usadio i utkao duboko u ovo mjesto koje simbolizira sva druga mjesta stradanja našeg naroda, a tih mjesta je nažalost, puno. Za križ se ovdje borilo i s njim umiralo. Ali kolikogod izgledalo paradoksalno, taj križ bio je jamstvo opstanka i života. I pored svih stoljetnih stradanja, evo još smo tu.

Na ovom mjestu taj križ – simbol pobjede i mira, simbol ljubavi i sebedarja – drži u rukama sveti Ivan Pavao II. prijatelj i zaštitnik hrvatskog naroda. I danas odzvanjaju njegove riječi koje je hrvatskom puku uputio točno prije 40 godina (30. travnja 1979.), na početku svog pontifikata, u bazilici Sv. Petra u Rimu prigodom proslave Branimirove godine: ‘Papa vas voli’. Nisu to bile samo prazne riječi. Tu ljubav pokazao je on i djelima potvrdio u vremenu kada je našem narodu bilo najteže. Patnju i križ našega naroda nosio je zajedno s nama. Toliko puta intervenirao je i dizao svoj glas tražeći moćnike ovoga svijeta da zaustave krvavu agresiju i stradanje našeg naroda. U to još ratno vrijeme, točno prije 25 godina, došao je u Hrvatsku i pokazao koliko smo mu kao narod pri srcu.

Mi danas čujemo njegov glas koji poziva naš narod da ostane vjeran Isusovom križu jer u njemu je jamstvo naše budućnosti, u tom znaku ćemo uvijek pobjeđivati. Križ je sastavni dio identiteta našega naroda. U domovima ogromne većine naših ljudi križ visi na zidu kao znak pripadnosti, kod mnogih je on i oko vrata kao sigurnost i zaštita; s njim blagoslivljaju svoje domove i svoje živote. S tim znakom kršćani započinju svoj život (krštenje), i taj ih znak ispraća s ovog svijeta, ostaje na njihovim zemaljskim počivalištima kao znak spasenja i pobjede nad smrću.

Svi naši Hrvatski mučenici imali su jako iskustvo križa, kako po krvnom stradanju, tako još više po snazi milosti koju su dobivali iz Isusovog križa. Iskusili su križ kao teško trpljenje, ali još više kao izvor božanske snage s kojom su pobjeđivali patnju, zlo, pa i samu smrt.

Oni smrću nisu završili svoje poslanje na zemlji. Njihovo mučeništvo donijelo je našem narodu puno Božjeg blagoslova, a taj blagoslov nam oni i danas posreduju svojim zagovorom kod Gospodina. Zahvalni smo Bogu za njih, ali i za sve mučenike ljubavi i služenja u ovom našem vremenu, za tolike osobe vjere koje u skrovitosti, strpljivosti i tišini nose svoje križeve prikazujući ih Bogu u ljubavi. Njihova prisutnost nam je istinski blagoslov u sadašnjosti i jamstvo Božjih milosti u budućnosti. Molit ćemo u ovoj svetoj misi dragog Boga neka nikada više ne dopusti da naš narod ostane bez ovakvih duša, duša ljubavi i služenja, vjere i predanja.

Misu će s nama slaviti naši biskupi koje srdačno pozdravljam: riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, dubrovački biskup Mate Uzinić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, šibenski biskup: Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović. Posebno pozdravljam predvoditelja današnjeg euharistijskog slavlja mons. Petra Palića, Hvarskog biskupa i tajnika HBK.

Pozdravljam Tomislava Subotičanca, generalnog vikara Zagrebačke nadbiskupija koji dolazi u ime Zagrebačkog nadbiskupa kard. Josipa Bozanića. Pozdravljam i Antuna Perčića, generalnog vikara Varaždinske biskupije koji dolazi u ime varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka.”

Biskup hvarski izrekao je propovijed u kojoj je naglasio da događaji iz prošlosti ne smiju voditi u robovanje sjećanjima ili življenju na krilima stare slave. “Sjećanje mora postati novi poticaj za hrabro suočavanje s izazovima današnjice, a tolike žrtve našega Hrvatskoga naroda iz prošlosti, one daleke i ove bliske, izvor snage za nove odgovornosti i za hod u budućnost. Spremnost mnogih koji su u našoj povijest dali život za svoju Domovinu svjedoči o ispravnom i jedinom mjerilu ljubavi prema domovini. Ona se ne mjeri ispraznim parolama i nečasnim djelima koja ostavljaju negativnu sjenu na tkivu naroda.

Ljubav prema Domovini s ne odražava u optužbama i konstantnom izvrgavanju ruglu vlastitu Domovinu i ljude u njoj radi stjecanja političkih poena, nego u odgovornim riječima i preispitivanju vlastitoga doprinosa njezinom svekolikom napretku.

Ljubav prema Domovini ne znači mržnju i netrpeljivost prema drugom i drukčijem, nego dobrohotnost prema svakom čovjeku. Od svih onih koji su svoj život dali, a danas ih se spominjemo, učimo da je mjera ljubavi prema Domovini proporcionalna odgovornosti u poštivanju zakona, u čuvanju njezinih prirodnih ljepota, odgovornosti za njezin napredak i za dostojanstven život svakog stanovnika naše Domovine.”

Na kraju je biskup Križić zahvalio svima na sudjelovanju, a posebno predvoditelju biskupu Paliću i uručio mu sliku Crkve hrvatskih mučenika. Zatim je biskup Križić dao riječ biskupu u miru Mili Bogoviću koji je predstavio projekt Svehrvatski grob. Pjevali su združeni zborovi s prostora biskupije pod vodstvom senjskog zborovođe Ivana Prpića Špike uz glazbenu pratnju s. Tomislave Ćavar, Klanjateljice Krvi Isusove. Na kraju su svi otpjevali himnu Lijepa naša.

IKA | Bitno.net