Pope_Francis_hugs_girl_Philippines_CNA

Mladi su izrekli i svoja potresna svjedočenja. Posebno je bilo dirljivo svjedočenje dvoje djece koji su progovorili o djeci s ulice, odnosno zanemarenoj djeci. Dvanaestogodišnja djevojčica nije mogla suspregnuti suze postavljajući pitanje „Zašto Bog dozvoljava da djeca pate, iako nisu kriva”. I nju i bivšeg 14-godišnjeg beskućnika Papa je čvrsto zagrlio.

Nakon Službe riječi, Papa se obratio okupljenima spontanim govorom na španjolskome jeziku. Na početku je pozvao na minutu šutnje za smrtno stradalu 27-godišnju volonterku koja je dan ranije sudjelovala u pripremi euharistijskog slavlja, potom su svi izmolili Zdravo Marijo za nju, te Oče naš za njezine roditelje. Papa se nakon mise u apostolskoj nuncijaturi susreo s ocem poginule volonterke Kristel Padasas.

U nagovoru Papa se osvrnuo na prisutne, te naglasio kako vidi premalo djevojaka, premda žene mogu dosta toga reći.

“Često se igramo previše muškarca i ne damo ženama dosta prostora. Žene imaju puno toga reći današnjem društvu. One gledaju na stvarnost drugačijim očima”, rekao je, te dao preporučio organizatorima da prigodom idućeg posjeta Pape Manili daju više prostora ženama.

Osvrćući se na pitanje djevojčice zašto djeca pate, zašto su zanemarena, mnogi i žrtve prostitucije, zašto Bog dopušta da djeca pate, i zašto je toliko malo ljudi spremno pomoći djeci, Papa je zahvalio djevojčici na njenoj hrabrosti svjedočenja. Kada ćemo biti spremni plakati radi toga što si rekla, tada ćemo biti spremni i dati odgovor, rekao je Papa. U tom kontekstu je naglasio, kako danas u svijetu nedostaje sposobnost plakati, ali upozorio je stvarnost života vide samo oči isplakane suzama.

Učimo plakati i nemojmo zaboraviti ovo današnje svjedočenje, rekao je Papa.

Nadalje, je posvijestio kako nam Evanđelje nudi tri jezika, jezik uma, jezik srca i jezik djela. Ta tri jezika potrebno je koristiti skladno: misliti, osjećati u srcu i djelovati.

Osvrćući se i na druga svjedočenja, Papa je naglasio kako se trebamo dati evangelizirati od siromašnih, te naučiti voljeti i naučiti biti voljeni.

Prije toga susreta papa Franjo je u parku Rizal u Manili predvodio zaključno euharistijsko slavlje. Unatoč kiši koja je neumorna padala, misi je na samom liturgijskom prostoru, te okolnim ulicama nazočilo oko šest milijuna Filipinaca.

Na početku homilije je ukazao na Dijete Isusa, jer na današnji dan se na Filipinima slavi Nedjelja Djeteta Isusa, odnosno kako se tamo naziva Santo Nino.
Papa je istkanuo, da nam Dijete Isus naviješta, da je svjetlo Božje milosti obasjalo svijet tamo gdje je vladala tama. Ono je donijelo oslobođenja od sužanjstva, jer je navijestio put mira, prava i pravednosti. K tomu nas poziva da budemo širitelji Kristova kraljevstva u svijetu, rekao je Papa, te dodao kako nas Santo Nino upućuje na naš identitet, a to je „svi smo djeca Božja, članovi Božje obitelji”.
Promatrajući probleme, teškoće i nepravde, dolazimo u napast da odustajemo, jer nam se čini da se evanđeoska obećanja ne ostvaruju, izgledaju nestvarna. Kršćani su veliko suprotstavljanje Božjem nacrtu uvijek smatrali lažju. Đavao je otac laži i često se skriva iza privida krivotvorenja i čari modernosti. On nas privlači krivim razonodama i površnim igrama. Kršćani brojčano najkatoličkije zemlje na azijskom kontinentu su pozvani svjedočiti istinu i Božju pravdu i skrb za sve stvoreno, rekao je Papa.

On nas upućuje kako trebamo čuvati taj identitet, a upravo je Krist Dijete zaštitnik Filipina. Kad je došao na svijet, njegov život bio ugrožen od strane korumpiranog kralja. Isus je trebao biti zaštićen. Imao je zemaljskog zaštitnika sv. Josipa.Imao je zemaljsku obitelj, Svetu obitelj iz Nazareta. Stoga nas On upućuje na važnost zaštite naših obitelji: naše ljudske obitelji, ali i one veće Božje obitelji, Crkve, rekao je Papa, te upozorio kako u današnje vrijeme obitelj često mora biti zaštićena od podmuklih napada i programa suprotnih vrijednostima i svetome, onome što je najljepše i plemenito u našoj kulturi.

Neka Santo Nino blagoslovi Filipine i podrži kršćane ove velike nacije u pozivu da budu svjedoci i misionari radosti evanđelja, u Aziji i u cijelom svijetu, rekao je Papa, te ih pozvao da ga se sjete u molitvama.

Nakon popričesne molitve, riječi zahvale Papi za pohod uputili su predsjednik Filipinske biskupske konferencije nadbiskup nadbiskupije Lingayen-Dagupan Socrates B. Villegas, te nadbiskup Manile kardinal Luis Antonio G. Tagle koji je u ime svih obećao Papi da će Filipinci moliti za njega.

Papa je dodoa kako on sutra odlazi s Filipina, a s njim odlaze i Filipinci, ali ne u Rim i u Dom sv. Marte, nego na periferije, u bolnice, sirotišta, među napuštene. Prije blagoslova uslijedila je misija poslanja, tijekom koje su svi upalili svijeće uz pjesmu “Tell the World of his Love.”

IKA | Bitno.net