Pope-Joseph-Ratzinger

Patristički institut Augustinianum u Rimu pokrenuo je u veljači ove godine magisterijski studij “Joseph Ratzinger: Djelo i duhovnost”, na kojem polaznici mogu tijekom dva semestra proučavati teološke radove Pape emeritusa Benedikta XVI., izvijestila je Catholic News Agency.

Kako je u razgovoru za CNA rekao jedan od profesora na njemu mons. Florian Kolfhaus, studij nije zamišljen kao “Ratzingerov fan klub” nego kao program u kojem će studentima biti ponuđeno da preko proučavanja teologije bolje razumiju vjeru.

“Kao što postoje različite duhovnosti, tako postoje i različite teologije. Važno je samo da nisu u suprotnosti s naukom. Teološki ‘menu’ trebao bi biti raznovrstan, a nemoguće je zamisliti ga bez Josepha Ratzingera”, rekao je profesor i nastavio opisivati ozračje na magisteriju:

“Studij je jako dobro primljen i predavaonice su uvijek pune do zadnjeg mjesta. Mladi žele dobru teologiju i ‘gladni’ su tekstova koji će im ponuditi više od informativne, povijesno-kritičke analize. Svjedoci smo prave ‘Ratzinger-renesanse’ koja je počela još za njegova života. Samo par godina nakon njegova odreknuća od papinske službe raspravlja se o važnim teološkim pitanjima i ponovno se otkrivaju važne teološke metode – poput alegorijskog iščitavanja Svetog pisma”.

Kolfhaus je u razgovoru progovorio i o Ratzingerovom odnosu prema Drugom vatikanskom saboru.

“Upravo je Benedikt XVI. stvorio termin ‘hermeneutika kontinuiteta’ koji je presudan za razumijevanje Drugog vatikanskog sabora…Desetljećima je Koncil bio interpretiran kao prekid u povijesti Crkve i stovrena je nova kronologija koja s tim Koncilom počinje. Međutim, jedna je od najvećih zasluga Ratzingera da to nije zaživjelo u mainstream teologiji. A zbog toga je stekao, kako znamo, ne samo brojne prijatelje nego i neprijatelje”, poručio je profesor.

Magisterij o Ratzingeru može se pohađati na engleskom i na talijanskom jeziku.

Goran Andrijanić | Bitno.net