Danas završavamo ciklus kateheza posvećen milosrđu, no trebamo nastaviti činiti djela milosrđa. Trebamo se moliti jedni za druge kako bi duhovna i tjelesna djela milosrđa postala sve više našim načinom života i postupanja – poručio je papa Franjo na jučerašnjoj općoj audijenciji u dvorani Pavla VI. Prisutnima je govorio o dvama djelima milosrđa, koja su međusobno povezana: za žive i mrtve Boga moliti te mrtve pokopati.

Tjelesno djelo milosrđa ‘mrtve pokopati’ naoko nam može izgledati kao čudan zahtjev – kazao je Sveti Otac – ali je u onim područjima koja podnose strahote rata i bombardiranja, ovo djelo nažalost aktualno. Mnogi riskiraju svoje živote kako bi dostojno pokopali nevine žrtve rata. Papa je podsjetio na evanđeoski primjer Josipa iz Arimateje, koji Isusa pokapa u svoj novi grob, isklesan u stijeni. Osobno je otišao Pilatu i zatražio Isusovo tijelo: riječ je o hrabrom činu. Za kršćane – rekao je Papa – pokop je čin smilovanja, ali i velike vjere: polažemo tijelo svojih dragih u grob s nadom u njihovo uskrsnuće (usp. 1 Kor 15,1-34).

Molitva za pokojne – smatra papa Franjo – prije svega je znak priznanja za svjedočanstvo koje su nam ostavili i za dobro koje su nam iskazali. To je zahvala Gospodinu što nam ih je darovao i za njihovu ljubav i prijateljstvo. Crkva moli za pokojne na poseban način tijekom svete mise. Svećenik kaže: Sjeti se, Gospodine, svojih vjernih, koji su pred nama otišli obilježeni znakom vjere i spavaju snom mira. Daruj njima, Gospodine, i svima onima koji počivaju u Kristu, blaženstvo svjetlosti i mira – kazao je Sveti Otac te nastavio:

Spomen jednostavan, učinkovit, pun značenja, jer naše drage povjerava Božjemu milosrđu. Molimo s kršćanskom nadom da budu s Njime u raju, u iščekivanju ponovnoga zajedničkog susreta, u onom otajstvu ljubavi koje ne razumijemo, ali za koje znamo da je istinito jer je to Isusovo obećanje. Svi ćemo uskrsnuti i svi ćemo ostati zauvijek s Isusom, s Njim – rekao je Papa.

Moliti nam je kako za vjerne mrtve, tako i za žive, koji zajedno s nama svakodnevno podnose kušnje života – kazao je papa Franjo. Svi – živi i pokojni – dio smo općinstva svetih, u zajedništvu smo: mi smo jedno u zajedništvu onih koji su primili krštenje, koji su se hranili Tijelom Kristovim i dio su velike Božje obitelji. Svi smo ista obitelj, ujedinjeni. I zbog toga se molimo jedni za druge – rekao je Papa.

Sveti Otac je potom istaknuo različite načine molitve za naše bližnje: mame i tate koji blagoslivljaju svoju djecu ujutro i navečer; molitva za bolesne; šutljivi zagovor, ponekad i u suzama, u tolikim teškim situacijama; zahvaljivanje za osobe, susrete, događaje, stvari. A ponekad ne znamo što i kako moliti, ali tada sâm Duh posreduje za nas neizrecivim uzdasima (usp. Rim 8,26) – kazao je papa Franjo te je na kraju poručio: Otvorimo dakle svoje srce, na način da Duh Sveti, pronikne želje koje su u dubini [našeg bića], da ih pročisti i dovede do ispunjenja. Ipak, za sebe i za druge, uvijek tražimo da se vrši volja Božja, kao i u Očenašu, jer Njegova volja je zasigurno najveće dobro, dobro Oca koji nas nikad ne ostavlja.

Radio Vatikan | Bitno.net