Brojne gledatelje EWTN-a (Televizijske mreže Vječna Riječ) zabrinuo je prizor kardinala Francisa Arinzea kako na oltaru crkve u Alabami stoji u mitri s duginim bojama. Briga je poprimila ozbiljne razmjere zbog toga što se radi o prelatu koji je u Crkvi poznat kao inteligentan, artikuliran, a ponekad i duhovit branitelj pravovjerja.

Uostalom, kardinal Arinze je od 2002. do 2008. godine, kada je umirovljen, bio pročelnik vatikanske Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Gledatelji očito nikako nisu mogli spojiti njegovo učenje sa simbolom duge koja simbolizira LGTB pokret u svijetu, donosi ChurchPOP.

Međutim, iz EWTN-a su ubrzo objavili kako nema razloga za brigu. „Kardinal Arinze nije napustio učenje Crkve o seksualnosti i priklonio se LGBT pokretu. Postoji jedno vrlo razumno objašnjenje za boje na njegovoj mitri“, objašnjavaju. Naime, kardinal se toga dana odlučio na mitru s bojama koje ustvari simboliziraju kulturu kontinenta iz kojega je potekao – Afrike.

Kardinal je, naime, rođen u Nigeriji, a stanovnici Afrike često nose raznobojnu odjeću ili predmete koji ilustriraju upravo njihovu radosnu kulturu. Istu mitru kardinal je već nosio 2009. godine. Osim toga, duga ne simbolizira samo LGTB pokret, nego je, kako piše u Knjizi Postanka, mnogo ranije postala simbol Božjeg saveza s Noom, odnosno svim ljudima.

Bitno.net