Lurd

Europa bi bila puno siromašnija da nema redovnika! Tim je riječima o. Lorenz Voith sažeo zaključke 15. generalne skupštine Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (UCESM), održane od 19. do 25. ožujka u francuskom Lurdu.

Važnost redovnika pokazuje se na mnoge načine, rekao je u razgovoru za tiskovnu agenciju Kathpress potpredsjednik Austrijske konferencije viših redovničkih poglavara Voith. “Uz kulturnu baštinu, koja je stvorena i očuvana za 21. stoljeće prvenstveno u samostanima, kod redovništva veliko je zanimanja i briga za odgoj i obrazovanje u društvu, za socijalnu pravdu, za duhovne centre te za širenje uvijek nove i svježe kršćanske poruke”.

U Europi trenutačno živi i radi oko 400.000 redovnica i redovnika. Organizirani su u 37 nacionalnih redovničkih konferencija, te u europsku krovnu organizaciju UCESM. Na sastanku u Lurdu sudjelovalo je oko 90 visokih redovničkih predstavnika. Nazočni su bili i predstavnici drugih krovnih crkvenih institucija, poput Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), Europskoga laičkog foruma (ELF) ili Europskog vijeća svećenika (CCPE).

Voith je posebno istaknuo zapaženu prisutnost brojnih mladih redovnika iz uprava nacionalnih redovničkih konferencija s područja istočne i jugoistočne Europe. U tim područjima redovnički život više od 20 godina doživljava stalni napredak, ne samo zahvaljujući mnogim zvanjima, nego prije svega zbog novoga pastoralnog i socijalnog djelovanja koje te zajednice provode, objašnjava Voith.

Na skupštini je također primijećeno da je suradnja između različitih redovničkih zajednica i internacionalizacija u posljednjih nekoliko godina i dalje u porastu, što je dovelo do stvaranja svježih inicijativa i do novih duhovnih sadržaja.(ika/bitno.net)