Velika pobjeda savjesti i razuma te brige za ljudska prava dogodila se danas u EU parlamentu kada je većina zastupnika odbila glasovati o prihvaćanju vrlo kontroverznog izvješća o ekstremističkim seksualnim i reproduktivnim pravima, tzv. „ ESTRELA Report“. Prijedlog rezolucije Edite Estrela izazvao je oštre polemike u Europskom parlamentu posebice zbog pokušaja sužavanja prava na “priziv savjesti” te definicije pobačaja kao temeljnog ljudskog prava, što je u suprotnosti mišljenju Europske komisije koja je naglasila kako EU nije nadležna za uređivanje tog pitanja.

Hrvatski su se zastupnici podijelili oko ovog pitanja. Zastupnici SDP-a u Europskom parlamentu u rezoluciji nisu našli ništa sporno i glasovali su za njeno prihvaćanje. Ruža Tomašić je najavila da će glasati protiv rezolucije, ali nije bila prisutna na glasovanju  kao ni zastupnik SDP-a Oleg Valjalo. HDZ-ovi zastupnici su glasovali protiv, svi osim Dubravke Šuice koja je poduprla ESTRELA izvješće. Novija otkrića problematičnih točaka otkrivaju i to da se ova sporna rezolucija naslanja na skandalozne „Standarde spolnog odgoja u Europi“ koje su zapravo program seksualne inicijacije djece od dojenačke dobi te kao takve predstavljaju oblik sustavnog i struktuiranog zlostavljanja djece. Zbog ovog i nebrojenih drugih razloga podupiranje ove rezolucije od strane hrvatskih zastupnika predstavlja sramotan i vrlo neodgovoran čin.

U nastavku pročitajte izvješće European Dignity Watch-a o ovom događaju te kratki video o tome kako se zastupnik HDZ-a Ivo Stier založio za odbijanje ove rezolucije.

Komentar European Dignity Watcha i Sophie Kuby, izvršne direktorice ove nevladine organizacije iz Brisela koja se bori za očuvanje temeljnih ljudskih prava i obitelji:

Pobjeda:  Europski parlament ustao u obranu ljudskog dostojanstva. ESTRELA izvješće nije usvojeno. 
 
U bučnoj i vrlo živoj debati kakva se ne vodi baš često s ovakvim intenzitetom u Europskom parlamentu većina europskih zastupnika glasovala je da se vrlo kontroverzno ESTRELA izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima vrati nazad na matični odbor. Iako je alternativna rezolucija, kojom se željelo zaštititi dostojanstvo i zdravlje majki, slobodu savjesti te zdravi spolni odgoj djece, bila odbijena, činjenica da izvješće danas nije usvojeno predstavlja veliku pobjedu.

Vraćanje izvješća na matični odbor znači dobivanje vremena za daljnje istraživanje brojnih problematičnih točki iz ovog izvješća, a naročito činjenice da je u sastavljanju izvještaja sudjelovala profitna organizacija koja pruža usluge abortusa Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo (IPPF) u Briselu.

U tjednima koji su prethodili glasovanju među europskim je parlamentarcima sve više rasla svjesnost o dalekosežnim problemima koji su povezani s prihvaćanjem ideje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koje u svoje središte stavlja hiperseksualizaciju djece od najranije dobi, tzv. „pravo na abortus“ za svih, kao i teška ograničenja prava na priziv savjesti.
Danas je Europski parlament poslao jasan signal da ovakav radikalni pristup nema potporu većine.

„Vrlo smo sretni, ne samo zbog činjenice da ovakvo glasovanje u EU parlamentu znači njegov povratak razumu već i zbog toga što se čuo glas 1,4 milijuna građana Europske unije koji su potpisali građansku inicijativu „Jedan/Jedna od nas” kojom se traži veća zaštita ljudskog dostojanstva. Oni su bili zastupljeni u današnjoj odluci”, rekla je izvršna direktorica European Dignity Watch-a Sophia Kuby. 

O izvješću će se u narednim tjednima dalje raspravljati na Odboru za ženska prava i rodnu ravnopravnost. 

Evo kako su glasali hrvatski zastupnici u EU parlamentu:

1) Amandman 1 (koji je trebao poboljšati izvješće u skladu s pravim vrijednostima)

ZA: Steir, Plenković (HDZ), Maletić (HDZ), Bušić (HDZ)

PROTIV:

Šuica

Baldini (SDP), Picula (SDP), Borzan (SDP), Jakovina (SDP)

Vuljanić (Hrvatski laburisti)

NISU BILI: Tomasic, Valjalo (SDP)

2) Ponovno slanje Estrela reporta na komisiju

ZA: Plenković (HDZ), Steir, Maletić (HDZ), Bušić (HDZ)

PROTIV:

Šuica (HDZ)

Baldini (SDP), Borzan (SDP), Picula (SDP), Jakovina (SDP)

Vuljanić (Hrvatski laburisti)

NISU BILI: Tomasic (Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević), Valjalo (SDP)

Zdravstveniodgoj.com