Europa

Društvene se politike ne smiju zasnivati na samim mjerilima unosnosti, koji u tešku kušnju dovode društvenu stabilnost Staroga kontinenta. Budućnost Europe i društveno isključivanje istinski su izazovi za Crkvu, zauzetu u naviještanju evanđelja Isusa Krista koje svijetu donosi istinsku pravdu i mir – istaknuto je u zaključnom priopćenju sa skupa u Nikoziji.

Europski biskupi smatraju da je rast društvenog isključivanja jedan od velikih europskih problema, a slijedom toga i nedostatak prikladne društvene zaštite. Biskupi tvrde da je Europi potrebno kršćanstvo te da na kršćanima leži posebna odgovornost za budućnost Europe, da odgoj i obrazovanje vrjednuju europsko kulturno bogatstvo, da se vodi istinski i plodonosni dijalog između vjere i znanosti i umjetnosti, te da se osmisle projekti za široku kulturnu razmjenu naročito među mladim Europljanima.

Tijekom nikozijskog skupa predstavljena su izvješća iz raznih zemalja o djelovanju Crkve na društvenom području, svjedočanstva su toga zauzimanja i ljepota življene ljubavi u brojnim kršćanskim zajednicama i osobama. To su znakovi duboke ljubavi prema svakoj osobi, a oni svjedoče kako Crkva može naviještati nadu i u svijetu zahvaćenom općom krizom – stoji u zaključku priopćenja. (rv/bitno.net)

Foto: www.eurocathinfo.eu