Etiopija

Velike promjene dogodile su se u društvenoj i u vjerskim zajednicama u Etiopiji. Istočnoafrička zemlja s 85 milijuna stanovnika dobila je s Hailemariamom Desalegnom prvi put u svojoj povijesti protestantskog premijera. Dvije trećine Etiopljana su kršćani, međutim većina njih članovi su Pretkalcedonske crkve.

Predkalcedonske su one crkve koje su se odvojile od Katoličke Crkve nakon koncila u Kalcedonu davne 451. godine.

Desalegn, koji preuzima službu preminulog Melesa Zenawija, trebao bi na dužnosti bez ponovnih izbora ostati do kraja mandata 2015. Pokop Zenawija bit će u nedjelju 2. rujna. Mnogi afrički državni čelnici potvrdili su svoj dolazak.

Još je uvijek otvoreno pitanje hoće li njegovo posljednje počivalište biti u pretkalcedonskoj katedrali Svetog Trojstva u Adis Abebi, gdje su prije dvanaest godina preneseni posmrtni ostaci dugogodišnjeg cara Hailea Selassie. U istu je grobnicu prije tjedan dana položen i preminuli pretkalcedonski patrijarh Abuna Paulos I.

Sprovod će izravno prenositi etiopska državna televizija. Na posljednjem ispraćaju sudjelovat će i najviši ekumenski crkveni predstavnici iz cijeloga svijeta. Među njima su i predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch, generalni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi Olav Fykse Tveit te predstavnik Koptske pravoslavne crkve metropolit Pachomius.

(ika/bitno.net)