Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva ovog je ponedjeljka odlučio kako za uklanjanje cjevčica za hranu i hidrataciju kod pacijenata u trajnom vegetativnom stanju više neće biti potrebno sudsko dopuštenje.

Prema ovoj odluci, pacijentu će se moći uskratiti hrana i hidratacija ako se liječnici i obitelj slože oko toga, čime se žele izbjeći sudski procesi koji su u prošlosti ponekad trajali mjesecima, pa čak i godinama.

Pomoćni biskup Westminsterske biskupije, John Wilson, pismenom izjavom izrazio je protivljenje ovakvoj odluci vrhovnog suda. Istaknuo je kako osobe u trajnom vegetativnom stanju „ne umiru, nego su ovisne o medicinskoj pomoći i njezi.“

„Osoba diše bez pomoći i slijedi cikluse spavanja i budnog stanja, iako bez uočljivih vanjskih znakova“, objasnio je biskup.

„Na koji god način bili unošeni, hrana i voda za osobu u trajnom vegetativnom stanju ispunjavaju istu svrhu kao i za svaku drugu osobu. Održavaju ih na životu kao dio njihove osnovne skrbi. Sprječavaju smrt izgladnjivanjem i dehidracijom“, napisao je Wilson u svojoj izjavi.

Zbog navedenoga, biskup smatra kako hranjenje i hidratacija „nisu liječenje“.

Katolička biskupska konferencija Engleske i Walesa, 2004. godine bavila se ovim pitanjem u svojem dokumentu Njegovanje života u kojem su istaknuli kako u „posljednjim fazama umiranja“, postavljanje ili zamjena cjevčice s hranom može biti nepotrebno nanošenje pretjerane boli pacijentu. No, ono što prema tome dokumentu nije dopušteno je „uklanjanje cjevčice za hranjenje, ili drugog postupka kojim se održava život, upravo kako bi se okončao život.“

„Naša briga za one koji su u takvoj situaciji ispit je naše zajedničke čovječnosti i naše solidarnosti s nekim od najslabijih od naše braće i sestara“, zaključio je u svojoj izjavi Wilson.

Prema BBC-ju, u Engleskoj i Walesu se svake godine pojavi oko 1500 novih slučajeva osoba u trajnom vegetativnom stanju, dok je neprekidno živo oko 3 000 takvih pacijenata.

Ivo Džeba | Bitno.net