– Želimo izraziti istinsku solidarnost. Na prvom mjestu nam je susret sa svakom od njih i ostvarenje što snažnije povezanosti. Vjerujemo kako je u njima moguće probuditi osjećaj dostojanstva, odbacivanje nasilja i lake zarade, te hrabrost da prijave izrabljivače – objašnjavaju volonteri.

Većina prostitutki rumunjskog je porijekla, a jedan dio dolazi iz Afričkih zemalja. Njihova priča uglavnom je jednaka: odrasle u siromaštvu, odlučile su pronaći bolji život i povezale se s trgovcima ljudi koji ih potom iskorištavaju dok im ne vrate dug koji u prosjeku iznosi 45 tisuća eura.

Prostitutke u Via Salaria uglavnom su djevojke od 18 do 30 godina, a pretpostavlja se kako među njima ima i maloljetnica. Nudeći im topli napitak, volonteri iz župe San Frumenzio razgovaraju s njima i nastoje ostvariti prijateljski odnos. Nakon što duž ulice postave 50-ak lučica, započinju s molitvom, a često im se priključe i prostitutke.

– Lijepo je kad djevojke odluče moliti s nama i odbiju klijente koji im prilaze za vrijeme molitve. Kad im se približimo pokriju se, srameći se svojeg statusa – kaže Giorgio Carosi, jedan od volontera.

Mnoge od njih, zahvaljujući ovakvom pristupu, napustile su svoje zanimanje i započele novi život. No za to im je trebala velika hrabrost, jer je nužno prijaviti izrabljivača, a potom ući u program zaštite i rehabilitacije.

Primjer ove rimske župe podsjeća nas na našeg svećenika vlč. Dragutina Goričanca koji već godinama pruža duhovnu pomoć djevojkama koje se bave prostitucijom i pomaže im promijeniti život. I on je jedan od mnogih koji je odgovorio na Papin poziv Crkvi da “izađe na ulice gradova”.

Ovaj 53-godišnji svećenik već dugi niz godina susreće djevojke zarobljene u paklu prostitucije, nudeći im riječi utjehe i poticaja, duhovnu i materijalnu pomoć. Priču o ovom izvanrednom svećeniku možete pročitati OVDJE.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net