Molitva

Međunarodni dan molitve za mir, pothvat je koji je potaknulo Ekumensko vijeće Crkvi, a koji se održava 21. rujna, istodobno kad i Međunarodni dan mira koji je ustanovila Organizacija Ujedinjenih naroda. Sudionici ovoga pothvata – istaknuto je u posebnom priopćenju – pozvani su moliti i zajednički djelovati za pravedan mir u zajednicama, narodima i u svijetu. Molitve se mogu staviti i na društvene mreže kao što su Facebook i Twitter, a mogu se odnositi na mir pod raznim vidicima, primjerice, društvenim, gospodarskim, ekološkim, ili pak političko-vojnim.

Ekumensko vijeće Crkvi, osim toga, poziva vjernike da mole posebno za „prekid vatre“, koji bi se trebao shvatiti i kao primirje u oružanim sukobima u svijetu, ali i kao pomirenje u obitelji, na radnom mjestu, u župnim zajednicama.

Međunarodni dan molitve za mir ustanovljen je 2004. godine na poticaj tadašnjega glavnog tajnika Ekumenskog vijeća Crkvi, velečasnog Samuela Kobie, i ondašnjega glavnog tajnika Organizacije Ujedinjenih naroda Kofija Annana. (rv/bitno.net)