Voditeljica austrijskog pokreta “Wir sind Kirche” (Mi smo Crkva) Martha Heizer i njezin suprug isključeni su iz Crkve. Unatoč medijskim izjavama, u ovome slučaju nisu intervenirali papa Franjo ni Kongregacija za nauk vjere, već se radilo o “latae sententiae”, dakle automatskoj ekskomunikaciji. Bračni par naime već godinama sam održava euharistijska slavlja bez svećenika, na kojima ponekad i sudjeluju vjernici. Takvo ponašanje Crkva smatra “delictum gravius”, teškim prekršajem, koji sa sobom – kao već rečeno – donosi automatsku ekskomunikaciju.

Prema katoličkoj agenciji Kathpress, biskup Innsbrucka mons. Manfred Scheuer izrazio je žaljenje jer nije uspio pridobiti bračni par da promijeni svoje mišljenje, kako bi se cijela procedura i ekskomunikacija izbjegla. Euharistija je slavlje cijele Crkve, prema tome uopće nije moguće da postoji “privatno euharistijsko slavlje”, objasnio je biskup. Sada sve ovisi o bračnom paru Heizer, koji treba stvoriti uvjete po kojima bi se mogla dokinuti kazna ekskomunikacije.

Austrijski “reformatorski” pokret “Mi smo Crkva” već nekoliko godina djeluje u mnogobrojnim zemljama, gdje se traže reforme u Katoličkoj Crkvi. Konkretne želje su već odavno poznate: žensko svećenstvo, ukidanje celibata, izjednačenje klera i laika kao i pravo da se laici uključe i sudjeluju u važnim crkvenim odlukama. No unatoč svim naporima, dotični pokret nikada nije dobio priznanje mjesne i sveopće Crkve, “jer se njezini zahtjevi ne uklapaju s crkvenim naukom” – istaknuo je 1997. tadašnji kardinal Joseph Ratzinger.

Mario Trifunović | Bitno.net