Za liječnike, to je fenomen kakav nikada nisu vidjeli u svojoj profesiji – dvogodišnji Adas dovezen je prije deset dana u bolnicu u Krakowu u stanju duboke hipotermije. Liječnici su krenuli s procedurama, ali imajući u vidu njegovo stanje, nisu se nadali njegovu preživljavanju. Nakon tjedan dana liječenja danas je zdrav, bez ikakvih ozbiljnijih posljedica na njegovo zdravlje.

Cijela Poljska bruji o istinskom “čudu” koje se dogodilo u Krakowu.

Drama je počela u nedjelju ujutro, prije desetak dana. Adasa i njegovu braću i sestre čuvala je baka. Stavila ih je u krevet i pošla na spavanje. Dogodilo se da se mali probudio negdje između tri i pet ujutro i izašao kroz vrata koja su, nažalost, bila otvorena. Stručnjaci sada govore da je vjerojatno mjesečario, odnosno hodao u snu.

Baka se probudila i upala u teški šok kada je vidjela da Adasa nema, ali je srećom alarmirala policiju i vatrogasce. Mali je pronađen nekoliko sati poslije, nekih 600 metara od kuće, nad rijekom, odjeven samo u pidžamu i čarape na temperaturi koja je bila blizu nule. Policajac koji ga je našao odmah ga je prebacio na toplo i započeo proces reanimacije. Kada je Adas dopremljen u bolnicu, tijelo mu je imalo temperaturu 12 stupnjeva. Do sada, najniža zabilježena temperatura na koju je palo ljudsko tijelo, a da je pri tome osoba ostala živa bila je 13,7 stupnjeva. Riječ je o švedskoj znanstvenici Anni Bagenholm koja je provela 80 minuta u ledenoj vodi prije nego što je spašena.

Riječju – činjenica da je Adas danas živ je čudo.

“On je otišao na drugi svijet i vratio se”, rekao je dr. Janusz Skalski koji je vodio medicinski tim koji je spašavao maloga Poljaka.

Mediji su o tome tako i pisali, ali nitko od njih nije pokušavao odgovoriti na pitanje što (ili tko) iza tog čuda stoji. Sve dok novinarka katoličkog tjednika Gosca Niedzielnog Joanna Bątkiewicz-Brożek nije otišla u gradić Krzeszowice i tamo razgovarala s policajcem Michalom Godynom koji je dječaka našao.

– Recite, kada ste ga našli, jeste li se molili za to dijete? – upitala je novinarka policajca koji ju je iznenađeno pogledao i odgovorio:

– Vi ste prvi novinar koji me to pita. Da, molio sam se cijelo vrijeme. Molio sam se za zagovor sv. Jude Tadeja (zaštitnik beznadežnih slučajeva, op. a.). Kada sve ovo prođe, moram naći neku župu s njegovim imenom i zahvaliti mu se. Molim mu se od kada sam kao dječak bio ministrant i uvijek su mi molitve bile uslišane.

Novinarka je u svom tekstu opisala kako su drugi mediji u Poljskoj čudo u Krakowu pokušali objasniti puno “svjetovnijim” razlozima. Kako joj je ispričao policajac, neke od novinarskih ekipa nisu ga željele snimati ispod velikog križa koji stoji u njegovu uredu, nego su ga prebacivali u drugu prostoriju.

Međutim, nastavlja ona, u situaciji kada je i dr. Skalski izjavio kako je “u svemu tome morao biti prisutan čimbenik mističnog, transcendentnog, poticaj koji je pokrenuo stroj”, jasno je što je taj poticaj bio.

“Poticaj koji je pokrenuo stroj bila je molitva Bogu policajca. I ona je pokrenula stroj koji je dalje radio zahvaljujući stručnosti liječnika. Ali, Netko je bdio nad tim malim dječakom. Svidjelo se to nekim novinarima ili ne!” napisala je.

Goran Andrijanić | Bitno.net