Biskup Glasnović je za Hrvatski katolički radio rekao da je Vlada Republike Hrvatske pozvala Crkvu, odnosno splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu da blagoslovi most na otvorenju. Međutim, nadbiskup je rekao da most više pripada Dubrovniku i zove se Pelješki pa je zamolio biskupa Glasnovića da ga blagoslovi, iako se polovina mosta nalazi na području Splitsko-makarske nadbiskupije, a polovina na području Dubrovačke biskupije.

„Mi smo vjernici. Isus Krist je jedini posrednik između Boga i ljudi. On je most koji spaja nebesko i zemaljsko, ljudsko i božansko. On je sakrament spasenja. Pa onda je most i poziv na povezanost, otvorenost, susret, blizinu. Ja sam i u svoj grb stavio most upravo zato što je Krist posrednik. Zato je najvažnije da nam ništa u životu ne bude važnije od Krista“, rekao je mons. Glasnović o simbolici mosta.

Zahvalio je svima koji su sanjali te most pretvorili u stvarnost uz Božji blagoslov koji je prethodio i pratio njegovo ostvarenje. „Nekad nam se čini da smo nemoćni, nekad nam se čini da treba mnogo vremena, ali se ostvarilo“, dodao je.

Podsjetio je također i na one koji su u most ugradili krunicu te postavili „Stepinčeve“ anđele na obje strane koje most povezuje, te je zahvalio svima, i znanima i neznanima.

Pelješki most će napokon povezati dva kopnena dijela teritorija Republike Hrvatske. „Ne samo da trebamo nego smo i dužni voljeti svoju Domovinu“, istaknuo je stoga biskup. „Ljubav je od Boga. Svaki koji ljubi Boga, ljubi i bližnjega, a onda i Domovinu. To je nešto prekrasno – time se ostvarujemo i uspijevamo jer i zovemo ju Lijepa Naša. Ona hrani nas i naše biće, a i svi ljudi koji žive u Lijepoj Našoj. Pa je zato prekrasno da se teritorij ujedinio. Ali još važnije je – jer će proslava i blagoslov kao događaj proći – da se blagoslov protegne na cijeli naš život da tako volimo Domovinu i po našim djelima i po našoj molitvi“, naglasio je.

Kod jednog od anđela piše jedan od Stepinčevih poticaja: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“ „Nekad mislimo da smo nemoćni, da ne možemo mnogo učiniti, ali mnogo može molitva pravednikova“, poručio je biskup Glasnović. Dodao je da se uz molitvu, Domovinu i ljude voli i zauzimanjem, radošću i blizinom.

Svečano otvorenje mosta počet će u 20:15 na odmorištu Komarna. Svečanost će završiti izvedbom „Himne slobodi“ te vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije. Prije samog otvaranja, oko 21:30 biskup Glasnović će predmoliti blagoslov. Prvi će mostom, oko 22 sata, proći motociklisti braniteljskih postrojbi. Most će za redovan promet biti otvoren u ponoć.