– Kao predsjednik Biskupske konferencije, te kao predstavnik škotskih biskupa, želim izraziti duboku ispriku svima koji su povrijeđeni i koji su na bilo koji način trpjeli zbog ponašanja članova Katoličke Crkve… Uvjeravam žrtve zlostavljanja da su škotski katolički biskupi posramljeni i pogođeni zbog njihovih patnji. Žao nam je i molimo za oproštenje – rekao je nadbiskup Tartaglia slaveći svetu misu u glasgowskoj katedrali sv. Andrije u zajedništvu sa petoricom škotskih biskupa.

Nadbiskupova isprika uslijedila je nakon objave izvješća tzv. McLellanova povjerenstva osnovanog prošle godine, a čija je zadaća bila revidirati postupanja Crkve u cilju zaštite djece i mladih.

Neovisno Povjerenstvo kojim je predsjedao uvaženi član Škotske Crkve dr. Andrew McLellan u opsežnom je dokumentu ustvrdilo kako je u unutarcrkvenim istragama bilo brojnih propusta, te kako Crkva u Škotskoj nije uspostavila jednake standarde u svojim biskupijama kada su u pitanju slučajevi zlostavljanja. Također, Povjerenstvo je prigovorilo što žrtve zlostavljanja nisu sudjelovale u izradi temeljnog crkvenog dokumenta o zaštiti i sigurnosti. U svojem zaključku, McLellanovo povjerenstvo donijelo je osam preporuka za daljnje postupanje Katoličke Crkve, među kojima je podrška žrtvama zlostavljanja proglašena „apsolutnim prioritetom“.

– Pravda mora biti ostvarena i njezino se ostvarenje mora vidjeti i to zbog onih koji su zlostavljani, kao i zbog onih protiv kojih su podignute optužbe. Prvo i najvažnije je započeti s ozdravljenjem rana i ublažavanjem bijesa koji žrtve osjećaju. Drugo, Katolička Crkva u Škotskoj morat će se suočiti s mračnom prošlošću i pronaći lijek za samoozdravljenje. Treće, morat će se poduzeti značajni koraci kako bi se vratilo povjerenje javnosti u Katoličku Crkvu – kazao je predsjednik Povjerenstva dr. Andrew McLellan.

Glasgowski nadbiskup rekao je kako će Katolička Crkva preporuke Povjerenstva u potpunosti prihvatiti i provesti.

– Zlostavljanje djece je užasan zločin. S obzirom da su se zlostavljanja dogodila unutar Crkve, od strane svećenika i redovnika, ona imaju potpuno drugačiju težinu. Takva su djela neoprostiva i neprihvatljiva – kazao je nadbiskup Tartaglia, dodavši kako je reakcija Crkve na ovakva nedjela vrlo često bila „spora, nezainteresirana i nemarna“.

Biskup Motherwella Joseph Toal kojemu je povjerena svojevrsna služba „čuvara reda“ u slučajevima zlostavljanja i njezinoj prevenciji, rekao je kako prihvaćanjem preporuka Povjerenstva, Katolička Crkva u Škotskoj želi obnoviti svoju predanost zaštiti i sigurnosti u svim župnim zajednicama.

Nacionalna crkvena koordinatorica za sigurnost Tina Campbell izjavila je kako će detaljna analiza McLellanova povjerenstva biti ugrađena u postojeće oblike djelovanja Katoličke Crkve, „kako bi se razvili i održali sigurnosni standardi koji će pružiti zaštitu i obranu svim članovima katoličke zajednice“.

Campbell je zahvalila i svim volonterima koji su kao župni koordinatori za sigurnost darovali svoje vrijeme kako bi u „čitavoj Crkvi bila zajamčena sigurnost i blagostanje“.

Spomenimo kako je najveći skandal u suvremenoj povijesti Katoličke Crkve u Škotskoj izazvao slučaj kardinala Keitha O’Briena, kojega je 2013. godine nekolicina svećenika optužila za nedolično seksualno ponašanje prema njima, što je on na koncu i priznao.

„Bilo je trenutaka kad je moje seksualno ponašanje bilo ispod standarda koji se očekivao od mene, kao svećenika, biskupa i kardinala. Ispričavam se i molim oproštenje za sve one koja sam povrijedio. Ispričavam se i Katoličkoj Crkvi i škotskom narodu. Ostatak svog života sad ću provesti u povučenosti. Nikad više neću sudjelovati u javnom životu Katoličke Crkve u Škotskoj“, rekao je bivši nadbiskup St. Andrewsa i Edinburgha kard. O’Brien.

Prema objavljenim podatcima, u razdoblju od 2006. do 2012. godine od 46 prijavljenih slučajeva zlostavljanja, sedam je završilo na sudu. U 2013. godini uslijedilo je još 15 prijava, od kojih se njih šest navodno dogodilo u nedavnoj prošlosti. Tri svećenika uklonjena su s dužnosti i javnog života, dok su u nekim slučajevima istrage još uvijek u tijeku.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net