U nedavnom izvješću anglikanske nevladine organizacije ”Otvorena vrata”obrađeni su i proučeni „svjetski pokazatelji progona“ prema kojima prvo mjesto zauzima Sjeverna Koreja, a slijede Afganistan, Saudijska Arabija, Somalija, Iran, Maldivi, Uzbekistan, Jemen, Irak i Pakistan.

Lombardi

U govoru Diplomatskom zboru na početku godine, premda je općenito govorio o međunarodnoj situaciji, Sveti je Otac ipak najviše govorio o vjerskoj slobodi, koja je i protekle godine bila u središtu njegovih govora i zbivanja u mnogim dijelovima svijeta, a vrhunac je dosegnut ubojstvom pakistanskog ministra za manjine, katolika Shavaza Bhattija – piše pater Federico Lombardi u uvodniku ovotjednog informativnoga glasila Vatikanskog televizijskog centra ‘Octava dies’.
Glede toga, nastavlja pater Lombardi, upozoravamo na nedavno izvješće anglikanske nevladine organizacije „Otvorena vrata“ o Progonu kršćana u svijetu. U izvješću su obrađeni i proučeni „svjetski pokazatelji progona“ prema kojima prvo mjesto zauzima Sjeverna Koreja, a slijede Afganistan, Saudijska Arabija, Somalija, Iran, Maldivi, Uzbekistan, Jemen, Irak i Pakistan. Među najvećim zabrinutostima valja istaknuti porast agresivnog islamizma, s užasnim nasiljima kojih je rječiti primjer sekta Boko Haram u Nigeriji, te ozračje nesigurnosti i nasilja koje nažalost obilježava razdoblje nakon arapskoga proljeća i koje primorava mnoge kršćane na bijeg i iseljavanje – istaknuo je pater Lombardi i dodao:
Agencija je Fides objavila svoj uobičajeni popis ubijenih katoličkih djelatnika u svijetu tijekom prošle godine. Na popisu ima 26 osoba, 18 svećenika, četiri redovnice i četiri laika. U Latinskoj je Americi ubijeno trinaest svećenika što je dokaz velikog ozračja nasilja u nekim zemljama, u prvom redu Kolumbije i Meksika – primijetio je pater Lombardi.
Progoni poradi imena Isusa Krista, plaćanje životom služenje vjeri i pravednosti uvijek prati i pratit će hod učenika. Zbog toga se ne trebamo čuditi: to nam je rekao Isus u govoru na Gori, izgovarajući posljednje blaženstvo i obećavajući „nagradu na nebesima“ – zaključio je pater Lombardi. (rv/bitno.net)