SAD

“Ova odluka jednostavno znači da vlada ne smije tretirati vjernike kao građane ‘drugog reda’ niti njihovu vjeru kao nešto razvratno”, pojasnio je Luke Goodrich iz Fonda Becket za vjerske slobode. Istaknuo je da ako su škole otvorene za okupljanje društava poput Elks, Lions i Rotary kluba, onda ih se ne može zatvoriti za crkvu.

Kako javlja EWTN a prenosi Laudato.hr, radi se o zakonu koji su donijele vlasti New Yorka zabranjujući da se u dvoranama javnih škola održavaju nedjeljne mise. Tim dvoranama, u vrijeme dok nema nastave, mogle su se koristiti stotine drugih društvenih, građanskih i rekreacijskih grupa, dok je crkvama to bilo izričito zabranjeno čak i ako su htjele platiti naknadu za korištenje.

Tužbu je pokrenula jedna vjerska zajednica iz Bronxa, a u presudi je, između ostalog, navedeno da su se za služenje misa nekad čak koristile i prostorije Vrhovnog suda.

Neki vjeruju da bi ovakva presuda mogla doprinijeti borbi protiv izglasane zdravstvene reforme kontroverzne zbog odredbe o kontracepciji. Naime, sve zdravstvene ustanove bez obzira na prigovor savjesti moraju u zdravstvenu zaštitu uključiti i sredstva za kontracepciju, sterilizaciju te abortivna sredstva.

Foto: Shutterstock.com