“Mene kao Hrvata i svećenika to pogađa i boli. Znam da je Stepinac svet, međutim ja također nisam taj koji ima uvid u cijelu Katoličku Crkvu”, poručio je u četvrtak don Damir Stojić u razgovoru s novinarima.

Sudjelujući na videokonferenciji nakladničke kuće Verbum, povodom promocije njegove nove knjige “Don Damir odgovara“, popularni je salezijanski svećenik istaknuo kako po pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca ima puno povjerenja u Papu i “moju Crkvu”.

Dodao je kako bi na “osobnoj razini volio da kanonizacija bude sutra”, ali da može razumjeti Svetog Oca “koji mora razmišljati o univerzalnoj Crkvi”.

“On je pravednik, to svi znamo, ali papa Franjo, koji je pastir cijelog svijeta, očito zna nešto što mi ne znamo. Sveti Otac ovdje konkretno ima ekumenski dijalog u pitanju i odnose s Pravoslavnom Crkvom. Moram to poštivati i ja to poštujem s punim povjerenjem prema Svetom Ocu. Moram apstrahirati svoj subjektivni osjećaj od objektivnog.”

Don Damir je rekao i kako se nešto slično dogodilo tijekom susreta Pavla VI. s Titom 1971. u Vatikanu.

“Otac mi je pričao kako su Hrvati u dijaspori bili totalno razočarani. I Tito se trijumfalno vratio u tadašnju državu misleći da je pobjednik. No Tito je nakon toga napravio neke popuste prema Crkvi u Jugoslaviji. Mislim da je Duh Sveti tako djelovao i otvorio neka vrata jer odmah imamo tiskanje nove Biblije, KS, okupljanja u Solinu i Ninu, što je prije bilo nezamislivo. To je bilo providonosno. Mislim da je [u vrijeme susreta Tita i Pavla VI.] neke biskupe i svećenike to toliko boljelo, ali nisu znali što se dogodilo. Tako ni sada ne znamo što se događa…”

“U moju DNK ucijepljena je ljubav prema Svetoj Stolici i Katoličkoj Crkvi te sam spreman umrijeti zbog toga… Stepinac bi istu tu stvar rekao”, zaključio je popularni salezijanac.

*Pročitajte više: S don Damirom Stojićem nakon izlaska iz bolnice: Postoje stvari koje su važnije od zdravlja