Savezni sud u Brooklynu uvažio je žalbu zdravstvenih i obrazovnih ustanova newyorške nadbiskupije i one su oslobođene obveze da svojim korisnicima i djelatnicima osiguraju kontraceptivna sredstva

Katolici u Sjedinjenim Američkim Državama ostvarili su veliku pobjedu u borbi za obranu vjerske slobode ugroženu Obaminom zdravstvenom reformom.

Odlukom Saveznog suda u Brooklynu, zdravstvene i obrazovne ustanove newyorške nadbiskupije oslobođene su obveze da svojim korisnicima i djelatnicima osiguraju kontraceptivna sredstva, a koja im je nametnuta u sklopu zdravstvene reforme predsjednika Baracka Obame.

Podsjetimo, u svibnju prošle godine više od četrdeset organizacija i katoličkih ustanova podnijelo je tužbu Saveznom sudu protiv spornog dijela spomenute zdravstvene reforme, kako bi zaštitilo vjersku slobodu i slobodu savjesti pojedinca.

U presudi suca Briana Cogana stoji kako je nametanje obveze distribuiranja kontracepcijskih sredstava neprofitnim organizacijama, čiji je osnivač newyorška nadbiskupija, izravno kršenje vjerske slobode.

– Sučeva odluka u skladu je sa ustavnom zaštitom vjerske slobode i treba biti pozdravljena kao koristan podsjetnik na ovo temeljno pravo… Mogu se samo nadati da će buduće presude poštivati Ustav i naše ustavom zaštićeno prakticiranje katoličke vjere – izjavio je Edmund Whalen, ravnatelj Srednje škole Monsignor Farrell, na čiju se izjavu nadovezuju i riječi glasnogovornika newyorške nadbiskupije Josepha Zwillinga:

– Sud je ispravno odbacio umjetno stvorenu konstrukciju po kojoj su vjerske organizacije, osim crkava i ostalih bogoslužnih prostora, postale „građanima drugog reda“, sa drugorazrednom zaštitom Prvog amandmana. Vjerska sloboda je naše „prvo pravo“ koje jamči Ustav Sjedinjenih Američkih Država. Ova odluka mudro i ispravno potvrđuje da se ta sloboda ne odnosi samo na slobodan odabir načina bogoslužja, već uključuje i djelovanje u skladu sa vjerskim uvjerenjima – rekao je Zwilling.

Pojedini američki mediji ovo opisuju kao “pobjedu” newyorškog nadbiskupa Timothyja Dolana (koji je bio glavnim javnim protivnikom spornih dijelova Obamacare) nad Obamom i njegovim najvažnijim političkim projektom.

Miodrag Vojvodić