bnr-phonecall

“Dok sam bio u zatvoru, molio sam svaki dan krunicu, a molitva mi je dala unutarnju slobodu” – to su riječi američkog novinara Jamesa Foleya kojeg su islamisti iz Iraka okrutno ubili odrubljujući mu glavu, a video tog zločina stavili na internet.

Foley je pismo napisao 2011. katoličkom sveučilištu Marquette, koje je pohađao, a zatočeništvo koje je tada opisivao bilo je ono u Libiji kada su ga tamošnje vlasti držale u zatvoru 45 dana. Novinar je napisao kako mu je u zatvoru bilo najteže zbog majke koja se brinula za njega, pa se zato počeo moliti onako kako ga je ona naučila. Molio je naglas krunicu, zajedno s drugom novinarkom koja je bila zatočena s njim.

“Ta me je molitva ojačala, jer umjesto da šutim, priznavao sam svoju slabost i nadu, razgovarao sam s Bogom. Zahvaljujući molitvi, osjetio sam kako sam slobodan iznutra”, napisao je Foley.

Nakon oslobađanja iz Libije, Foley je i dalje radio svoj posao, izvještavajući kao freelancer s ratnih žarišta. Otišao je u Siriju, a negdje u drugoj polovici 2012. ponovno mu se izgubio trag. Njegovi roditelji tada su izjavljivali kako je jedino što im daje snagu u cijeloj situaciji njihova katolička vjera.

Skoro dvije godine o Jamesu se nije ništa znalo, a sada je vijest o njegovu ubojstvu (inače, društvena mreža Twitter objavila je kako će ukinuti svaki profil koji bude prikazivao slike tog pogubljenja) odjeknula svijetom.

“Dao je svoj život pokušavajući svijetu otkriti patnju naroda Sirije. Hvala mu za svu radost koju je donio u naše živote. Bio je izuzetan sin, brat, novinar i osoba”, stoji u izjavi koju je potpisala novinarova majka Diane Foley i koja je objavljena na Facebook stranici koja je bila posvećena oslobađanju Jamesa Foleyja.

“Imao je srce za društvenu pravdu i koristio je svoje talente da ispriča teške priče, nadajući se da bi one mogle barem malo promijeniti svijet”, piše u priopćenju isusovačkog sveučilišta Marquette iz Milwaukeeja objavljenom nakon vijesti o njegovoj smrti. Povodom smrti novinara oglasio se i biskup New Hampshirea Peter Libasci koji je napisao kako se Crkva moli za vječni počinak Jamesa Foleyja i njegovo uskrsnuće u Isusu Kristu.

Islamisti iz ISIL-a objavili su kako su ubili Foleyja u znak osvete zbog zračnih napada američkih zrakoplova na njihove položaje, te zaprijetili da će ubiti još nekoliko novinara koji su u njihovu zatočeništvu.

G. An. | Bitno.net