Mary Haglund vlasnica je restorana u gradu Winston-Salem u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Kada bi gledala goste svoga restorana kako prije objeda iskreno zahvaljuju Bogu, osjetila bi se dirnutom. Zahvalnost za hranu koja je pred tobom i tvojim bližnjima i molitva za one koji takvu hranu nemaju dirala bi joj srce. Zato je odlučila – svatko tko se pomoli prije jela dobit će 15 posto popusta kod nje.

Nikada taj popust nije oglašavala, niti ga vezala uz pripadnost određenoj religiji – praksa je bila da konobar koji vidi goste kako se mole prije jela to prenese vlasnici, a onda bi ti gosti kada bi dobili račun bili iznenađeni s popustom koji su dobili u “Mary Gourmet Diner”. Nudila ga je iz vlastitog uvjerenja. Haglund je kći kršćanskog propovjednika koji je išao na misije na Filipine gdje se upoznala s glađu u kojoj su živjeli tamošnji stanovnici.  Nažalost, kako su prenijeli neki mediji, iako više nije duboko u vjeri i dalje sebe smatra “duhovnom osobom”.

Sada su priču o tom popustu objavili mediji nakon što je jedan gost dobio takav račun i objavio ga na Facebooku. Pojedine vjerske stranice naglašavaju kako Haglund ne daje popust samo kršćanima, nego pripadnicima svih vjera, pa i onima koji nad hranom “meditiraju” ili samo zastanu na trenutak. Ateisti su pak komentirali kako smatraju ovakvu politiku restorana “diskriminirajućom”. Haglund je na sve ovo odgovrila kako nije riječ o politici restorana nego o njenoj želji da nagradi one koji su svjesni blagodati hrane pred sobom, u situaciji kada milijuni ljudi gladuju.

Što će se dogoditi s njezinim popustima sada kada je cijela stvar izašla u javnost i kada će vjerojatno biti onih koji će u restoran dolaziti samo zbog tih 15 posto sniženja – nije pojasnila.

Iako se njezina inicijativa ne odnosi samo na kršćane, ideja zahvalnosti Bogu za jelo koje objedujemo i kojeg želimo blagosloviti duboko je inkorporirana u katoličkoj vjeri. Više o tome možete pročitati u tekstu OVDJE.

G. An. | Bitno.net