Kristove riječi „pustite malene k meni“ doslovno su primijenili u pokretu ‘Dječja krunica’. Riječ je o laičkom pokretu čiji je cilj stvaranje molitvenih grupa koje sačinjavaju djeca i koje vode djeca, a odrasli su dobrodošli samo u funkciji „anđela čuvara“.

Ciljana skupina molitelja je od 4 do 14 godina, iako se ne odbijaju niti oni koji izlaze izvan tog okvira. Iz pokreta naglašavaju kako su vidjelica Bernardica iz Lourdesa i troje vidjelaca iz Fatime bili unutar tog dobnog raspona.

Sve je započelo kada je prije sedam godina župnik iz američke savezne države Connecticut zbog teške financijske situacije u kojoj se našla njegova župa dobio nadahnuće da potakne djecu na molitvu pred Djevicom Marijom, uvjeren da će njihova molitva najbrže biti uslišana.

Tako je u travnju 2011. održan prvi dječji molitveni susret, a plodovi su došli već iduće nedjelje kada su misni prinosi župljana bili rekordno veliki, iako nije bila riječ o posebnom blagdanu.

S vremenom se pokret počeo razvijati po cijeloj Americi, nakon čega je prešao na svih šest kontinenata i dvadeset sedam zemalja, uključujući Keniju, Argentinu, Englesku, Australiju, Indiju, Meksiko i brojne druge.

Sudionici iz Kenije svjedoče o tome kako su u područjima župa u kojima pokret postoji ugašeni sukobi, dok iz brojnih drugih zemalja dolaze vijesti o većoj uključenosti cijelih obitelji u zajedničke molitve.

Na službenim stranicama pokreta nalazi se interaktivna karta koja prikazuje u kojim se sve mjestima na svijetu u ovome trenutku održavaju molitve, a mogu se pronaći i jednostavne upute kako započeti molitvenu grupu u bilo kojoj župi, te kako susreti trebaju izgledati.

Prvo okupljanje započinje posvetom Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu, a nakon krunice koja se moli na koljenima svi susreti se završavaju molitvama Oče naša, Zdravo Marije i Slava ocu za papu.

Ivo Džeba | Bitno.net