“To je moralno neprihvatljivo. Sramotno je da jedna danska tvrtka novac zarađuje na ovakav način”, rekao je socijaldemokrat Rasmus Horn Langhoff, predsjednik danskog parlamentarnog odbora za jednakost spolova

Danska tvrtka odnedavno nudi putovanja na Cipar gdje se bračni parovi boljeg imovinskog stanja mogu podvrći umjetnoj oplodnji uz istodoban odabir spola djeteta, zaobilazeći na taj način danske zakone i potičući žučne etičke rasprave, prenosi portal Narod.hr vijest s agencije HINA.

“Interes je velik”, kaže direktor tvrtke Kirurgirejser koja nudi umjetnu oplodnju, javlja danski list Jyllands-Posten.

Postupak koji stoji između 1900 i 8300 dolara obavlja se na Cipru, jer Danska izbor spola djeteta dopušta isključivo u slučajevima nasljednih genetskih poremećaja koji se prenose preko ženskog ili muškog djeteta. Spol bebe može se odrediti genetskim pokusom koji se obavlja na embriju nastalom in vitro ili preko sperme prije začeća.

Danski političari svih političkih struja kritizirali su ovakvu ponudu. “To je moralno neprihvatljivo. Sramotno je da jedna danska tvrtka novac zarađuje na ovakav način”, rekao je socijaldemokrat Rasmus Horn Langhoff, predsjednik danskog parlamentarnog odbora za jednakost spolova.

Predsjednik danskog Vijeća za etiku Jakob Bikler rekao je kako smatra da “treba poslati jasnu poruku da je izbor spola nerođenog djeteta nasilje prema čovječanstvu”.

Narod.hr | Bitno.net