Nadbiskup poznański i čelnik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki kritizirao je političare u svojoj zemlji koji se deklariraju kao katolici, ali se to ne vidi iz njihovih aktivnosti. Nadbiskup je svoju kritiku uputio nakon što je poljska vlada na čelu s premijerkom Ewom Kopacz najavila skorašnju legalizaciju procedure umjetne oplodnje u toj zemlji. Gądecki je u razgovoru za katoličku informativnu agenciju KAI izjavio kako se u Poljskoj polagano događaju kulturološke i civilizacijske promjene koje ugrožavaju kršćanske temelje društva.

“Ono što je posebno žalosno jest da u tim promjenama sudjeluju osobe koje vole pričati o svom katoličanstvu, sjede u prvim redovima u crkvama tijekom misa, idu na pričest, a potom glasaju za zakone koji su u suprotnosti s naukom Crkve, sa zakonima društvenog života koji se tiču obitelji, života, kulture… Zakone koji donose promjene koje se u budućnosti neće ticati samo katolika, nego svih građana, vjernika i ateista”, rekao je nadbiskup.

Podsjetimo, Ewa Kopacz je članica Građanske platforme (PO), stranke desnog centra koja je članicom Europske pučke stranke i koja svoj program temelji, među ostalim, i na “demokršćanstvu”.

Zakon koji je izradilo ministarstvo zdravlja ocijenjen je kao jedan od “najliberalnijih” europskih zakona koji reguliraju tu tematiku. Kritizirao ga je i nadbiskup varšavsko-praški Henryk Hoser koji je čelnikom Odbora za bioetiku pri Poljskoj biskupskoj konferenciji.

Goran Andrijanić | Bitno.net