U prigodi Svjetskoga dana djece španjolska katolička organizacija Manos Unidas podsjetila je na dramu djevojčica u zajednici domskoga naroda, u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh.

Manos Unidas

U prigodi Svjetskoga dana djece, obilježenoga 21. studenog, španjolska je katolička organizacija Manos Unidas (Ujedinjene ruke) podsjetila na dramu djevojčica u zajednici domskoga naroda, u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh. Zajednica Domari (ili Dom) je, naime, – kako izvještava agencija Fides – podkasta koja živi u cijeloj Indiji. Prezrena od ostatka društva, nije ni društveno ni ustavno priznata. Muškarci u zajednici, prema tradiciji, ne rade nego ih uzdržavaju žene, stoga su brojne djevojčice prisiljene prostituirati se kako bi prehranile cijelu obitelj. Kako bi se suočile s tim problemom, sestre franjevke ‘Marijine misionarke’ pokrenule su u četiri sela program zahvaljujući kojemu se mlade žene iz te zajednice školuju. Osim što se više ne moraju prostituirati, na taj im se način vraća njihovo dostojanstvo. Sestre im među ostalim pružaju liječničku pomoć, školsku potporu i stručno obrazovanje.

Od pet maloljetnika u Sjedinjenim Američkim Državama jedan živi u siromaštvu. Kako izvještava agencija Fides, u 2010. se godini u Sjedinjenim Državama broj siromašne djece povećao za milijun.

Kriza obitelji bit će tema europske međureligijske konferencije koja će se održati u Beču od 5. do 7. prosinca. Inicijativu su – kako izvještava agencija Sir – pokrenule Katolička Crkva i Pravoslavna Crkva, zajedno s Konferencijom europskih rabina. (rv/bitno.net)