Crkva u Siriji i u susjednim regijama od 2011. redovito pomaže 400 tisuća osoba na što je utrošeno ukupno petnaest milijuna eura. To je pomoć koju crkvene institucije pod koordinacijom Papinskog vijeća Cor unum pružaju žrtvama sukoba u Siriji.

Riječ je o gotovo sedam milijuna osoba kojima je potrebna humanitarna pomoć i više od četiri milijuna prognanika, dok, kako se ističe u priopćenju Cor unuma, sve više osoba traži sigurnost izvan granica zemlje, u Libanonu, Jordanu, Turskoj i Iraku, koji su već primili više od dva milijuna sirijskih izbjeglica.

Jedno od obilježja organizirane pomoći crkvenih struktura je da je ona otvorena svima “bez diskriminacija”. Taj aspekt je istaknuo i Papa kada je pozvao da se sirijskom stanovništvu pomaže bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost jer je to “najizravniji način da se pruži doprinos pomirenju i izgradnji društva otvorenom raznim sastavnicama”.

No, zbog okrutnosti toga sukoba humanitarna pomoć iziskuje “veći i složeniji napor”, ističu u Cor unumu. “Podrobnija analiza potreba na terenu”, ističe se u priopćenju, “pokazala je da, kako se bliži ljeto, povećava se opasnost od izbijanja epidemija, nedostatka lijekova i pomoći za pogođena pučanstva, osobito za trudnice i djecu, za starije osobe i invalidne osobe”.

Bitno.net