Gruzijska pravoslavna Crkva izgradit će u Tbilisiju novu crkvu čiju će gradnju financirati ginekolozi koji su radili abortuse te žene koje su abortirale, kao pokoru za grijeh koji su počinili, izvijestili su mediji.

Poljsko izdanje katoličke stranice Aleteia izvijestilo je o realizaciji ideje koja postoji već nekoliko godina. Na nju je došla upravo skupina žena koje iza sebe imaju pobačaj, zajedno s nekoliko obraćenih ginekologa koji su nekada radili abortuse. Sada su tu ideju prezentirali gruzijskom patrijarhu Iliji II. koji ju je pozdravio.

Kako piše novinar Aleteie Łukasz Kobeszko, žene i ginekolozi su u razgovoru s patrijarhom istaknuli da grijeh abortusa pogađa žene koje su ga počinile, ginekologe koji su ga obavili, ali i očeve ubijenog djeteta te cijelu obitelj. Crkva koja treba biti izgrađena u Tbilisiju bit će svojevrstan čin pokore za taj počinjeni grijeh, ali istodobno i mjesto gdje će oni pogođeni  grijehom imati prigodu ponovno se osjetiti dijelom Crkve i društva.

U crkvi će, naime, “dežurati” svećenici koji će uvijek biti spremni poslušati ispovijed, a ujedno će proći stručne tečajeve koji će ih osposobiti da pored duhovne, ako to bude potrebno, pruže i psihološku pomoć. Pored crkve bit će izgrađen i kompleks u kojem će biti smješteno psihološko savjetovalište, centar za socijalnu skrb te kafić.

Crkva će biti posvećena Svetom Trojstvu.

„U vrijeme komunističkog režima veliki dio našeg društva pomirio se s neljudskim zakonom koji je dopuštao ubijanje nerođenih. Već neko vrijeme sve veći broj ljudi počinje osjećati posljedice zla abortusa i čeznuti za oproštenjem grijeha i povratku Crkvi. Crkva Svetog Trojstva bit će od pomoći svima koje je izravno ili neizravno pogodilo zlo abortusa”, objavio je ured patrijarha priopćenje.

Goran Andrijanić | Bitno.net