Poljska medicinska sestra Hanna Chrzanowska u subotu, 28. travnja, u Svetištu Božjeg Milosrđa, koje se nalazi u krakovskoj četvrti Lagiewniki, proglašena je blaženom. Svečanost proglašenja blaženom predvodio je kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca. Ova iznimna žena postala je tako prva medicinska sestra laikinja koju je Crkva proglasila blaženom.

Hanna Chrzanowska je rođena 7. listopada 1902. godine u Varšavi, ali se već 1910. godine s obitelji preselila u Krakov. Odrasla je u dobrostojećoj obitelji poznatoj po humanitarnom radu. Preko očeve linije bila je rodbinski povezana s Henrykom Sienkiewiczom, dobitnikom Nobelove nagrade za roman Quo Vadis. Kao djevojčica nikada nije osjetila neimaštinu. Međutim, Hanna je većinu života imala zdravstvenih problema, vezanih uz respiratorni i imunološki sustav, zbog kojih je često boravila u raznim europskim bolnicama i sanatorijima.

Kada je jednom prilikom kao djevojčica bila hospitalizirana, u bolnici je ugledala dječaka u poderanoj odjeći. Odmah je pokrenula nabavku nove odjeće. Inzistirala je da akcija ne bude anonimna, nego se u nju, od početka od kraja, uključila svojim angažmanom. Tako je još kao dijete pokazala na koji se način želi brinuti o onima u potrebi.

Hanna je završila srednju školu koju su vodile sestre uršulinke. Za vrijeme boljševičke revolucije skrbila je o ranjenim vojnicima, a kasnije je upisala Višu školu za medicinske sestre u Varšavi. Godine 1920. je zbog ozljede ramena bila operirana. Nakon završetka studija u Varšavi, školovanje je nastavila u Francuskoj. Kasnije se pridružila članovima američkog Crvenog križa. Često je putovala u Belgiju gdje je prikupljala nova saznanja o svojoj profesiji.

Od 1926. do 1929. godine radila je kao predavač na Višoj školi za medicinske sestre i higijeničare, a od 1929. godine sljedećih je deset godina uređivala mjesečnik „Medicinske sestre u Poljskoj“. Također je sudjelovala u formiranju Katoličke udruge medicinskih sestara Poljske, koja je osnovana 1937. godine. Neposredno pred početak Drugog svjetskog rata Hanna se pridružila Oblatima sv. Benedikta, zajednici koja većinom okuplja svjetovnjake, ali je pridružena jednom od benediktinskih samostana. Oblat svakodnevno moli liturgijsku molitvu, barem jednom dnevno časoslov, odlazi na duhovne susrete u monašku zajednicu, redovito proučava Lectio divina te se trudi slušati i oživjeti Božju riječ u vlastitom životu.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata Hanna se još dublje posvetila duhovnom životu i svojoj katoličkoj vjeri. Na početku rata je izgubila oca koji je poginuo u koncentracijskom logoru. Hanna se nakon toga intenzivnije započela brinuti o beskućnicima i napuštenoj djeci u Krakovu. Također je pomagala napuštenoj židovskoj djeci, kojima je pronalazila posvojitelje ili ih skrivala u skloništa, time riskirajući i vlastiti život. Za vrijeme njemačke okupacije doslovno je morala paziti na svaki korak.

Okupatori su Poljacima zabranili sve vjerske i kulturne proslave. Njezini bivši studenti se prisjećaju jednog ratnog Badnjaka, kada su se zbog nacističke zabrane obilježavanja blagdana osjećali jako tužno. Zbog toga su otišli u bolničku blagovaonicu vjerujući kako će ih oraspoložiti susret s uvijek nasmijanom sestrom Hannom. Ona ih je dočekala u tradicionalnoj poljskoj odjeći. Stolovi su bili postavljeni, bor okićen, a pokraj njega su bile postavljene božićne jaslice. Hanna je svojim učenicima naredila da se što prije presvuku i pridruže joj se u proslavi Badnje noći.

Nakon Drugoga svjetskog rata Hanna je surađivala s tadašnjim kardinalom Karolom Wojtyłom, budućim papom Ivanom Pavlom II., u organizaciji mreže medicinskih sestara u nadbiskupiji. Godine 1966. dijagnosticiran joj je karcinom, ali unatoč brojnim operacijama nije joj bilo spasa. Buduća blaženica preminula je 29. travnja 1973. godine. Njezin pogreb predvodio je kardinal Karol Wojtyła. Proces kanonizacije započeo je 28. travnja 1997. godine u Poljskoj. Papa Franjo je prošle godine izjavio kako je  jedno čudo, koje se pripisuje Hanni Chrzanowskoj, otvorilo put za njezinu beatifikaciju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net