Djeca

Odjel za ljudska prava Misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu objavio je izvještaj o sukobu među nekim zajednicama pokrajine Jonglei u sjevernom dijelu zemlje, do kojega je došlo u vremenu od prosinca prošle do ožujka ove godine – javlja agencija Misna. Izvještaj govori o 900 osoba poginulih u oružanim sukobima. Sukob je potaknula krađa više tisuća grla stoke, što pokazuje teško stanje povezano s neimaštinom i borbom za nadzor nad pašnjacima i izvorima vode.

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država najavila je pomoć Crkvi u Latinskoj Americi u vrijednosti od 5 milijuna dolara. Tako će biti financiran 121 pastoralni nacrt, te obnova u 20 zemalja latinskoameričkoga područja, a posebno na Haitiju. Glavni se nacrt, naime, odnosi na obnovu crkvenih struktura u toj zemlji, i to u skladu s važećim normama sigurnosti i sprječavanja katastrofa.

U Boliviji svake godine najmanje 200 osoba postane žrtvom kriminalnih organizacija koje ih zatvaraju u centre u kojima ih seksualno iskorištavaju, ili ih odvode na rad izvan zemlje, ponajviše u Argentinu, Perú, Sjedinjene Američke Države, ili Europu. Trgovina ljudskim bićima usko je povezana sa siromaštvom, iskorištavanjem i pravnom nedjelotvornošću. Prema jednom istraživanju Centra za pomoć ženama, koje je prenijela agencija Fides, najviše je žrtava privučeno lažnim reklamama.

„Lica koja nas traže: napuštene starije osobe i djeca oboljela od side“, tema je kampanje solidarnosti koju je pokrenula Peruanska biskupska konferencija kako bi upravo tim skupinama stanovništva pružila cjelokupnu pomoć. Prema posljednjim podatcima lokalne Crkve, naime, u toj zemlji živi oko dva i pol milijuna starijih osoba, od koji većina nema pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama. Što se pak tiče maloljetnika, 36% peruanskoga pučanstva čine djeca u dobi do 17 godina, a 45% njih živi u bijedi i zaraženo je HIV-om.

Caritas je u Ujedinjenomu Kraljevstvu krajnje zabrinut zbog ukidanja pomoći mladima u dobi do 25 godina, kao i ograničavanja pomoći obiteljima s troje djece. Izražavajući zabrinutost, ta je organizacija istaknula i važnost potpore zdravlju, prehrani i drugim temeljnim pravima maloljetnika, umjesto samovoljnoga nametanja ograničenja koja, osim što pogađaju obitelji s djecom, utječu također i na roditelje brojnih obitelji koje žive u teškoćama.

Idući ukorak s novim tehnologijama i otkako se emisije Radio Vatikana putem satelita na 40 jezika primaju i prenose preko lokalnih radijskih postaja i otkako je i glasovno, i tekstovno na 13 pisama dostupan program preko interneta i posebno Vatican Playera, od 1. srpnja ove godine sve se emisije na srednjem valu i kratkim valovima prema Europi i Americi dokidaju. (rv/bitno.net)