„Lica koja nas traže: napuštene starije osobe i djeca oboljela od side“, tema je kampanje solidarnosti koju je pokrenula Peruanska biskupska konferencija kako bi upravo tim skupinama stanovništva pružila cjelokupnu pomoć.

Djeca

Odjel za ljudska prava Misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu objavio je izvještaj o sukobu među nekim zajednicama pokrajine Jonglei u sjevernom dijelu zemlje, do kojega je došlo u vremenu od prosinca prošle do ožujka ove godine – javlja agencija Misna. Izvještaj govori o 900 osoba poginulih u oružanim sukobima. Sukob je potaknula krađa više tisuća grla stoke, što pokazuje teško stanje povezano s neimaštinom i borbom za nadzor nad pašnjacima i izvorima vode.

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država najavila je pomoć Crkvi u Latinskoj Americi u vrijednosti od 5 milijuna dolara. Tako će biti financiran 121 pastoralni nacrt, te obnova u 20 zemalja latinskoameričkoga područja, a posebno na Haitiju. Glavni se nacrt, naime, odnosi na obnovu crkvenih struktura u toj zemlji, i to u skladu s važećim normama sigurnosti i sprječavanja katastrofa.

U Boliviji svake godine najmanje 200 osoba postane žrtvom kriminalnih organizacija koje ih zatvaraju u centre u kojima ih seksualno iskorištavaju, ili ih odvode na rad izvan zemlje, ponajviše u Argentinu, Perú, Sjedinjene Američke Države, ili Europu. Trgovina ljudskim bićima usko je povezana sa siromaštvom, iskorištavanjem i pravnom nedjelotvornošću. Prema jednom istraživanju Centra za pomoć ženama, koje je prenijela agencija Fides, najviše je žrtava privučeno lažnim reklamama.

„Lica koja nas traže: napuštene starije osobe i djeca oboljela od side“, tema je kampanje solidarnosti koju je pokrenula Peruanska biskupska konferencija kako bi upravo tim skupinama stanovništva pružila cjelokupnu pomoć. Prema posljednjim podatcima lokalne Crkve, naime, u toj zemlji živi oko dva i pol milijuna starijih osoba, od koji većina nema pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama. Što se pak tiče maloljetnika, 36% peruanskoga pučanstva čine djeca u dobi do 17 godina, a 45% njih živi u bijedi i zaraženo je HIV-om.

Caritas je u Ujedinjenomu Kraljevstvu krajnje zabrinut zbog ukidanja pomoći mladima u dobi do 25 godina, kao i ograničavanja pomoći obiteljima s troje djece. Izražavajući zabrinutost, ta je organizacija istaknula i važnost potpore zdravlju, prehrani i drugim temeljnim pravima maloljetnika, umjesto samovoljnoga nametanja ograničenja koja, osim što pogađaju obitelji s djecom, utječu također i na roditelje brojnih obitelji koje žive u teškoćama.

Idući ukorak s novim tehnologijama i otkako se emisije Radio Vatikana putem satelita na 40 jezika primaju i prenose preko lokalnih radijskih postaja i otkako je i glasovno, i tekstovno na 13 pisama dostupan program preko interneta i posebno Vatican Playera, od 1. srpnja ove godine sve se emisije na srednjem valu i kratkim valovima prema Europi i Americi dokidaju. (rv/bitno.net)