Crkva

U Rio de Janeiru su sve izraženije pripreme za Svjetski dan mladeži koji će se održati u srpnju 2013. godine. Kako izvještava agencija Sir, ulice su toga brazilskog grada u ponedjeljak, 9. srpnja, postale pozornica evagelizatorskoga poslanja zajednice „Savez milosrđa“, koja je u taj pothvat poslala 350 mladih misionara. Misija se zove „Thalità kum“, trajat će do 15. srpnja, a obuhvaća naviještanje evanđelja na ulici i u autobusima, trenutke glazbe, plesa i glume, pa do evangelizacije od vrata do vrata, sve do beskućnika i kupača na plažama u Riju, uključujući i Copacabanu. Glavni će trenutak misije biti liturgijsko slavlje 13. srpnja, koje će predvoditi nadbiskup Rija i predsjednik Lokalnoga organizacijskog odbora, msgr. Orani João Tempesta.

Na 34. nacionalnom danu katoličke mladeži u Urugvaju, koji će biti proslavljen u Maldonadu, 1. i 2. rujna, sudjelovat će više od 3.000 mladih. Kako je istaknuto u priopćenju Nacionalnoga povjerenstva za dušobrižništvo mladih Urugvajske biskupske konferencije – koje prenosi agencija Fides – svrha će tog važnog događaja biti obnova vjere katoličke mladeži te sudjelovanje u zanosu naviještanja i zauzimanja za druge.

Nastavlja se borba filipinskih biskupa protiv zakona o reproduktivnom zdravlju koji odbacuje klinički pobačaj, ali promiče nacrt planiranja obitelji, pomaže širenje kontracepcijskih proizvoda i u školama, te ohrabruje dragovoljnu sterilizaciju. Crkva i katoličke udruge za život, naprotiv, podupiru Prirodni obiteljski program (Natural Family Programme), koji je usmjeren na širenje kulture odgovornosti i ljubavi utemeljene na kršćanskim vrednotama. Stoga je Povjerenstvo za obitelj i život Filipinske biskupske konferencije organiziralo skup koji će se održati od 23. do 26. srpnja kako bi se objasnili razlozi protivljenja Crkve spomenutom zakonu, kao i svim drugim zakonima koji su protiv života i obitelji.

„Novo društveno i političko zalaganje. Od Drugoga vatikanskog sabora do nove evangelizacije“, tema je XIV. kongresa o katolicima i javnom životu, koji se održava svake godine u organizaciji Španjolske sveučilišne zaklade Svetoga Pavla pri Sveučilištu u Madridu. Kongres će se održati od 16. do 18. studenog, a zamišljen je kao prostor za susret i razmišljanje za katolike, s posebnom pozornošću na apostolsko-misionarsku dimenziju. Taj je događaj kroz godine postao važno uporište zauzetih španjolskih katolika. (rv/bitno.net)