Poglavar Crkve na Cipru nadbiskup Chrysostomos II., pozvao je da se zbog teške financijske krize kazni tamošnje političare. Vlada u veljači smijenjenog predsjednika Dimitrisa Christofiasa trebala bi biti privedeni pravdi, jer je odgovorna za sadašnje probleme, rekao je poglavar Pravoslavne crkve na Cipru u nedjelju neposredno prije noći kada je EU usvojila mjere za spašavanja otoka. “Svi oni trebaju biti kažnjeni”, citiraju ciparski mediji crkvenoga poglavara.

Nadbiskup Chrysostomos se prema najavama u četvrtak 28. ožujka želi sastati s ruskim gospodarstvenicima. U slučaju povlačenja ruskih sredstava s Cipra situacija će se dodatno pogoršati, istaknuo je nadbiskup.

U priopćenju Ciparske Pravoslavne crkve od subote 23. ožujka, ističe se da nadbiskup Chrysostomos želi da se ponovno uvede valuta “ciparska funta”, ukinuta krajem 2007. godine. Cipar će morati napustiti eurozonu, jer pod vodstvom nesposobnih političara euri će se lako rasuti. Crkva na Cipru ima četvrtinu vlasništva u trećoj po veličini ciparskoj bankarskoj kući Hellenic Bank. (ika/bitno.net)