Papa Franjo je 17. prosinca priznao čudo po zagovoru blažene Majke Terezije i tako otvorio vrata za kanonizaciju blaženice iz Kalkute koja će se dogoditi iduće godine.

Na samom početku navedeno je kako se čudesno ozdravljenje po zagovoru blažene Majke Terezije dogodilo u Brazilu, te da je izliječen muškarac koji je bolovao od teške upale mozga. Sada mediji otkrivaju više detalja o okolnostima toga čuda, pa je o njemu za poljsku redakciju Radio Vatikana progovorio vlč. Caetano Rizzi s dijecezanskog suda u brazilskom gradu Santosu koji se zanimao za cijeli slučajem. On je ispričao kako je došlo da ozdravljenja čovjeka za kojeg se mislilo da mu nema spasa.

“Njegova žena, duboko pobožna vjernica i vjeroučiteljica u župi, pozvala je svećenika da mu udijeli sakrament pomazanja. Velečasni Almiran tom je prigodom dao supružnicima medaljon bl. Majke Terezije i preporučio im da se mole za njezin zagovor. To su odmah učinili i stavili su medaljon pod jastuk pacijenta”, priča Rizzi.

Ono što je uslijedilo šokiralo je liječnike. Čovjek kojemu su zbog teške upale prognozirali smrt naglo je ozdravio. Njegov liječnik, inače uvjereni ateist, pred dijecezanskim je sudom rekao da mu “nije jasno što se dogodilo”.

Čudesno ozdravljeni muškarac danas ima 40 godina i živi u Rio de Janeiru.

Pomoć bl. Majke Terezije njemu i njegovoj obitelji, međutim, tu nije završila. Zbog terapije tijekom liječenja bolesti, muškarac je ostao neplodan i paru je rečeno da nikada neće moći imati djecu. Oni su, međutim, nastavili molitvu Bogu i tražili za pomoć zagovor blaženice iz Kalkute. Danas imaju dvoje zdrave djece.

“Cijela obitelj sprema se doći u Rim na kanonizaciju. Pripremili su putovnice i čekaju datum kanonizacije”, rekao je Rizzi.

Inače, većina čuda koje Kongregacija za kauze svetaca potvrđuje u slučajevima beatifikacije ili kanonizacije spada u područje medicinskih ozdravljenja. Jedan od malobrojnih slučajeva drugačije vrste čuda jest onaj povezan s beatifikacijom naše Marije Petković od Propetog Isusa.

Kada je podmornica peruanske ratne mornarice nakon sudara s drugim brodom potonula na dno oceana s 23 mornara u njoj, situacija je izgledala beznadno. Kapetan podmornice Roger Luis Cotrina Alvarado, podrijetlom Hrvat, počeo se moliti Mariji Petković, koja je u njegovu domu doseljenika s Korčule bila jako poštivana. Sljedeće što je uradio bilo je zatvaranje zaglavljenog otvora kroz koji je voda počela ulaziti u podmornicu. Alvarado je podigao poklopac, okrenuo zapornice i ponovno ga vratio. Pri tome je srušio sve moguće zakone fizike. Naime, pritisak vode na poklopac otvora iznosio je negdje oko 6 tona.

Kongregacija je priznala ovo kao čudo po zagovoru Marije Petković.

Goran Andrijanić | Bitno.net