Hopkins

Poljska je u očajničkoj potrebi za sve većim brojem egzorcista, pa se u zadnjih 15 godina broj za egzorcizam od biskupa ovlaštenih svećenika popeo sa četiri na 120.

Informaciju o porastu brojeva slučaja opsjednutosti u većinski katoličkoj državi objavio je svećenik Aleksander Posacki, član Međunarodnog udruženja egzorcista na nedavnoj tiskovnoj konferenciji u Varšavi na kojoj je predstavljen mjesečnik Egzorcist. Časopis koji je Posacki opisao kao sredstvo nove evangelizacije i borbe protiv agresivne promocije magije i okultizma, prvi takav u svijetu, izazvao je veliku pažnju svjetovnih medija ovih dana. Posacki, teolog koji je stručnjak za demonologiju, ponovio je kako su opsjednuća i demonske napasti “u teološkom smislu povezana sa zlom”.

“Ako raste moralni relativizam i gubi se etički pogled na svijet onda će logična posljedica toga biti problemi duhovne prirode. Također, ekspanzija lažnih duhovnosti poput okultizma, ezoterije, magije, pseudopsihologije stvara uvjete u kojima je potreban veći broj egzorcista”, rekao je Posacki.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

On je rekao i kako taj problem nije sve veći samo u Poljskoj, nego i u cijeloj Europi, pri čemu u pojedinim državama, iz raznih razloga, nije povećan broj egzorcista u onoj mjeri u kojoj bi to bilo potrebno. Svećenik je naveo Poljsku i Italiju kao dvije države koje su na tu situaciju odgovorile adekvatnim povećanjem broja egzorcista.

U Poljskoj svećenici egzorcisti često održavaju seminare i predavanja, a sada su dobili i svoje glasilo, koje je namijenjeno i svima koje ova tema zanima. Mjesečnik Egzorcist (koji je na naslovnici svoga prvog broja objavio prizor iz nedavno snimljenog filma o egzorcizmu “Obred” s Anthony Hopkinsom u glavnoj ulozi), kako su naglasili njegovi autori, piše o duhovnim opasnostima kojima je izložen suvremeni čovjek i načinima kako ih izbjeći. Primjerice, jako puno djece ulazi u svijet magije, a da njihovi roditelji uopće nisu svjesni opasnosti koje dolaze s tim. Časopis Egzorcist nastojat će ljude upoznati upravo s takvim opasnostima.

G. A. | Bitno.net