Među čitateljima Bitno.neta ovih se dana u komentarima tekstova objavljenim na našoj stranici povela rasprava o nedavnoj odluci Njemačke biskupske konferencije da odobri uporabu tzv. “pilula za dan poslije” u katoličkim bolnicama za silovane žene u kontraceptivne svrhe (naglašavamo još jednom, u kontraceptivne, nikako ne u abortivne svrhe). Tema je izazvala dosta teoloških i etičkih dvojbi, pa smo zbog toga odlučili prenijeti neke od najvažnijih dijelova razgovora koji je za Vatican Insider nedavno dao predsjednik Papinskog vijeća za život biskup msgr. Ignacio Carrasco de Paula u kojem je pojasnio i podržao odluku njemačkih biskupa.

Podsjetimo, odluka njemačkih biskupa uslijedila je nakon što je jednoj djevojci u Kölnu koja je tvrdila da je silovana, katoličke bolnice nisu željele dati “pilulu za dan poslije”.

Upitan o čemu je zapravo riječ u cijelom slučaju, msgr. Carrasco de Paula rekao je kako su njemački biskupi “podržali svoga kolegu nadbiskupa Kölna kardinala Meisnera u uvođenju zakona koji će biti primijenjen u katoličkim bolnicama u njegovoj nadbiskupiji i koji iznova potvrđuje ono što Katolička crkva naučava već 50 godina”.

– Međutim, taj je zakon bio pogrešno interpretiran – rekao je čelnik Papinskog vijeća i pojasnio zašto se to dogodilo:

– Termin “pilula za dan poslije” je novinarski, a ne teološki ili medicinski termin. Zato je kardinal rekao da se taj termin može koristiti za puno sredstava i apelirao je da se ne koristi olako. Poručio je liječnicima koji kriterij trebaju slijediti: Prihvatljivo je ženama koje su bile žrtavama silovanja dati tablete koje imaju kontraceptivno djelovanje. Ali, nije se složio da im treba dati sredstva koja imaju abortivno djelovanje.

Upitan zašto Crkva smatra da su kontraceptivna sredstva dopuštena u slučaju silovanja msgr. Carrasco de Paula je rekao:

– Kriteriji koje Crkva slijedi u svom protivljenju kontraceptivnim sredstvima definirani su u enciklici Humanae Vitae i ranije u enciklici Casti Connubii. Ti se kriteriji odnose na spolni čin koji treba učvrstiti vezu para, ima prokreativnu svrhu i tako dalje. Silovanje je spolni čin koji u sebi sadrži nasilje koje mu je uništilo svaki smisao. Stoga, moralne implikacije kontracepcije u tom su slučaju izgubljene. Nasilan čin ne može se tretirati kao izraz otvorenosti prema životu.

Čelnik Papinskog vijeća dodao je kako takav odnos prema tom osjetljivom pitanju Crkva zastupa već 50 godina, među ostalim i nakon masovnih silovanja koja su se dogodila u ratu u Kongu.

– U tamošnjim katoličkim bolnicama takvo pravilo je već dugo na snazi. Bolnica u Kölnu očito ga nije bila svjesna – rekao je msgr. Carrasco de Paula.

Novinar Vatican Insidera upitao je katoličkog bioetičara iz Španjolske kako onda komentira kritike prema kojima taj tip kontraceptivnih sredstava može imati i neželjeno abortivno djelovanje, te da je to je rizik koji ne treba preuzimati.

– Crkva treba formirati savjest ljudi. U ovom slučaju njezin je nauk jasan. U slučaju silovanja mogu se poduzeti sve akcije kako bi se spriječila trudnoća, ali već nastalu trudnoću ne smije se prekidati. Je li neki lijek u datom slučaju kontraceptivan ili abortivan, to je na znanstvenicima i liječnicima da odluče, ne na Crkvi – objasnio je Španjolac, koji je rekao i kako “cijelo pitanje treba biti podrobno analizirano”.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

– Ovdje nema odgovora koji se može primijeniti za sve slučajeve. Zato je apsurdno da u nekim zemljama poput Njemačke postoji zakon koji nalaže da svaka žena koja dođe u bolnicu i kaže da je bila silovana mora dobiti bilo kakvu tabletu. Ovu odluku mora donijeti liječnik na temelju svoga znanja i iskustva. Prečesto se tableta jednostavno daje, bez interesa za pojedinca – zaključio je msgr. Carrasco de Paula.

Goran Andrijanić | Bitno.net