progon krscana

– Čak i većinski kršćanske države pogođene su nezapamćenim slučajevima isključivosti, diskriminacije i nasilja – rekao je David Curry, predsjednik ove američke organizacije koja skoro 60 godina prati i pomaže progonjenim kršćanima u više od 60 država.

U Izvješću je navedeno 50 država u kojima kršćani doživljavaju različite oblike progona: zatvaranja, mučenja, dekapitacije, silovanja, deložacije i gubitak imovine. Mnogi bivaju odbačeni i od svojih obitelji i zajednice u kojoj žive, te ostaju bez posla, zbog čega vrlo često moraju skrivati svoju vjersku pripadnost.

Na vrhu ljestvice nalazi se Sjeverna Koreja – država u kojoj kršćani trpe najžešće progone, a više od 70 tisuća nalazi ih se u zatvorima i radnim logorima. Bilo kakva vjerska aktivnost je zabranjena, a neposluh se kažnjava zatvaranjem, mučenjem ili pogubljenjem.

Na drugom mjestu je Somalija. U ovoj većinski muslimanskoj afričkoj državi, nekoliko stotina kršćana neprestano je izloženo nasilju islamista, ali i državnih službenika.

Treće mjesto zauzima Irak u kojem su kršćani prisutni dvije tisuće godina, ali jačanjem Islamske države (ISIL), njihov je opstanak ozbiljno doveden u pitanje. U srpnju prošle godine kršćanske kuće označene slovom ‘N’ preuzeli su militanti, a kršćanima je nametnut porez od 250 do 450 američkih dolara – ukoliko žele živjeti na prostoru Islamske države. Kršćanska zajednica u Mosulu je istrijebljena, a crkve i samostani sravnjeni sa zemljom. Više od 140 tisuća kršćana protjerano je iz Iraka.

Nakon Iraka slijede Sirija, Afganistan i Pakistan, dok su Sudan i Eritreja nažalost ponovno na vrhu ljestvice. Uz njih je i Nigerija u kojoj islamska ekstremistička skupina Boko Haram sije strah i smrt.

Na popisu se nalaze i Kolumbija i Meksiko u kojima kršćani postaju žrtvama organiziranog kriminala i korupcije te narko kartela.

Cjelovitu listu možete pogledati NA LINKU!

Američku organizaciju Open Doors osnovana je 1955. godine, kada je mladi Nizozemac brat Andrej osjetio kako ga Bog šalje pomoći progonjenim kršćanima u Istočnoj Europi. Prigodom posjeta Poljskoj ostao je zadivljen živom podzemnom Crkvom koja je imala samo jedan primjerak Biblije. Dvije godine kasnije krenuo je u Poljsku moleći da Bog oči carinika i policije oslijepi kako bi u svojoj WV Bubi preko granice mogao prenijeti stotine Biblija kršćanima Istočne Europe. I Bog je uslišio njegovu molitvu!

Tako je rođena ova neprofitna organizacija koja širenjem Božje riječi, biblijskim studijem, distribucijom kršćanske literature, školovanjem, osposobljavanjem za posao, izgradnjom crkava i domova, te socijalno-ekonomskim mjerama nastoji pomoći progonjenim kršćanima u više od 60 država svijeta.

Molimo za sve kršćane koji trpe progone!

progoni copy

Miodrag Vojvodić/Bitno.net