Jason Gardner, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, jedan je od brojnih sudionika „Utrke vjere na 100 metara“ održane u nedjelju na Trgu sv. Petra koji je svojim sudjelovanjem i svjedočanstvom ukazao na ulogu sporta u razvoju temeljnih životnih vrijednosti, te njegovu povezanost s vjerom.

-Odgojen sam u duhu istinskih vrijednosti i to je odigralo veliku ulogu u mom životu. Vjernik sam, premda nemam običaj govoriti o svojoj vjeri – i sretan sam što živim dobrim životom. Zahvalan sam na svemu – naporno sam radio, a vjerujem da su me moralne vrijednosti koje su mi usađene dovele do onoga što jesam – izjavio je Gardner u razgovoru za CNA, te izrazio svoju zahvalnost časnim sestrama koje su ga tijekom školovanja u Katoličkoj osnovnoj školi sv. Ivana u Bathu uvijek ohrabrivale i čije poticaje smatra ključnima za svoj uspjeh.

-Dobio sam priliku sudjelovati na „sportskim danima“. Sjećam se kako prelazim ciljnu crtu – trudeći se postići najbolji rezultat… Bilo je to u vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine i pomislio sam „Vau! I ja želim biti kao oni“. Prišle su mi moje časne, donijele različite medalje i rekle: „Vrijedno radi i budi dobar, pa ćeš i ti, kad budeš stariji, osvojiti jednu ovakvu“ – prisjeća se Gardner .

Zlatni britanski olimpijac nedavno je postao i članom Sportske fondacije Ivana Pavla II., osnovane 2010. godine, nakon posjeta pape Benedikta XVI. Velikoj Britaniji, a čiji je cilj „izgradnja duhovnog karaktera kroz izvrsnost u sportskim vještinama“. To je vjerojatno obradovalo i njegove roditelje. Naime, Gardner priznaje kako jedno vrijeme „nije odlazio u Crkvu onoliko koliko su njegovi roditelji željeli“.

Jason Gardner surađuje i s paraolipijcima, za koje ima samo riječi divljenja.

-Divim se ljudima koji su iskusili toliko toga. U društvu postoji toliko stereotipova o njima, ali kad sportaši uđu na borilište, tada pokažu koliko su na svoj način veliki. Oni vrijedno rade, a ono što postižu je nevjerojatno. To je doista snažna poruka društvu – kaže Gardner, te dodaje kako je sretan što stereotipovi o paraolimpijcima polako nestaju.

Dodajmo kako je „Utrku vjere na 100 metara“ organiziralo Papinsko vijeće za kulturu s ciljem promicanja „odgojnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti sporta“.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net