shutterstock

Britanski Visoki sud u Londonu odbio je žalbu roditelja kojima je socijalna služba oduzela djecu i dala ih na posvajanje, te potvrdio odluku ureda za socijalnu skrb koji je dječake dao homoseksualnom paru.

Roditelji, inače slovački Romi koji se deklariraju kao katolici, žalili su se sudu kako socijalni ured u pokrajini Kent želi preko njihove djece (dva dječaka, jedan star 4 godine, a drugi 2 godine) raditi eksperiment društvenog inženjeringa i “od slovačke romske djece napraviti englesku djecu iz srednje klase”. Otac i majka u svojoj su žalbi naveli i kako su djeca rođena u romskoj kulturi koja homoseksualnost ne priznaje, te kako će njihov odgoj uzrokovati moguće psihološke poteškoće koje će osjećati kasnije. Odluka ureda za socijalnu skrb u Kentu nije na dobro djece, kao i njihova kulturnog identiteta, pa i katoličke vjere, stoji u žalbi roditelja.

“Ako nas naša djeca, što je za očekivati, pokušaju pronaći, pa i otkriti svoje korijene, shvatit će kako postoji velika razlika između kulture njihovih predaka i kulture u kojoj su odgojeni. To će izazvati patnju kod njih i vjerojatno će ih okrenuti protiv ljudi koji su ih posvojili”, naveli su roditelji u priopćenju koje je pročitano na sudu, a prenosi internetska stranica BBC-a.

Inače, djeca su slovačkom paru oduzeta prošle godine jer su socijalni radnici zaključili kako ih zanemaruju. Obitelj je živjela u jednom stanu koji su dobili na korištenje od humanitarne organizacije, a socijalna služba utvrdila je kako djeca nemaju redovitu medicinsku skrb, kako su zapuštena i prljava, te kako ih se prečesto kažnjava (otac ih je u nekoliko navrata fizički kažnjavao). To je bilo dovoljno da se donese odluka o oduzimanju djece i davanju na posvajanje. Roditelji su se morali složiti s tom odlukom i očekivali su kako će djeca biti dana na posvajanje nekom romskom paru, a nakon što su otkrili da to nije slučaj odlučili su se žaliti.

Prema postojećoj praksi u Britaniji, djeca oduzeta roditeljima trebaju biti dana na posvajanje obitelji iz iste ili barem kulturološki srodne etničke populacije. To u ovom slučaju očito nije poštivano, ali sudac Visokog suda James Munby žalbu je roditelja unatoč tome odbio, navodeći kako ona nema uporište u zakonu. Inače, socijalna služba u Kentu roditelje je zbog njihove žalbe nazvala “bigotima”, što je i sam sudac Munby kritizirao.

Lucie Boddington iz slovačke udruge Djeca pripadaju roditeljima, koja je dala pravnu pomoć roditeljima tijekom sudskog procesa, najavila je kako će otac i majka svoj slučaj sada podići na višu instancu i podnijeti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava.

“Očajni su i žele samo dobro svojoj djeci. Ovdje je riječ o dubokom kulturološkom nesporazumu. Otac je vrijedan čovjek koji je obrazovan, u Slovačkoj su bili obitelj koja je bila uzor drugima u romskoj populaciji”, rekla je Boddington.

G. An. | Bitno.net