Samostan, genocid

Više od 60 britanskih parlamentaraca, predvođenih katoličkim zastupnicima Robom Flellom i Lordom Altonom, pisalo je premijeru Davidu Cameronu tražeći da se nasilje nad kršćanima i drugim manjinama na Bliskom istoku proglasi genocidom, javlja BBC.

U pismu, koje poziva na premijerov utjecaj nad UN-om kako bi se donijela rezolucija o genocidu, piše kako postoje dokazi da ISIL ubija crkvene vođe, izvršava masovna ubojstva i torture te da je odgovoran za “seksualno porobljavanje i sustavno silovanje kršćanskih djevojaka i žena”.

Također se navodi kako teroristi prisiljavaju ljude da se obrate na islam, uništavajući pritom crkve, samostane i kršćanske spomenike.

Navedeno pismo nastavlja se na brojne analize organizacija za ljudska prava koje upozoravaju kako džihadističke skupine pokušavaju izbaciti manjinske grupe iz velikih dijelova okupiranog teritorija.

Kako se navodi u pismu, pitanje “genocida” nije isključivo “semantičko pitanje”, pritom navodeći dva načina na koje bi proglašenje istoga pomoglo:

“Prvo, poslalo bi jasnu poruku onima koji organiziraju i poduzimaju ovo klanje da će u jednom trenutku u budućnosti biti smatrani odgovornima pred međunarodnom zajednicom za svoja djela; bit će uhvaćeni, stavljeni pred sud i kažnjeni”;

“Drugo, ohrabrilo bi 127 država potpisnica Konvencije o genocidu da se suoče sa svojom dužnosti oko poduzimanja potrebnih mjera kako bi se spriječilo i kaznilo počinitelje ovih zlih čina”.

Trenutačna inicijativa rezultat je višemjesečnih napora da se britansku konzervativnu vladu uvjeri u ispravnost proglašenja genocida nad kršćanima i drugim manjinama. Naime u listopadu je iz britanske vlade javljeno kako su svjesni veličine zločina na Bliskom istoku, ali “nerado” koriste termin genocid.

Lord Anton tom je prilikom izjavio kako se kod ubijanja kršćana u Siriji radi o “genocidu koji se ne usuđuje izgovoriti svoje ime”.

Tino Krvavica | Bitno.net